Samsung kondigt virtual reality-bril aan

By on 3 september 2014
Samsung Gear VR

‘Gear VR’ is de naam van de virtual reality-headset die binnenkort voor nog geen 200 euro op de markt verschijnt. De headset wordt gemaakt door Samsung, en maakt gebruik voor een (los aan te schaffen) Galaxy Note 4 smartphone. De headset is ontwikkeld in samenwerking met Oculus, maker van de nog te verschijnen Rift VR-bril. 

Het slimme van de Gear VR is dat het duurste onderdeel van een virtual reality-bril – het ingebouwde display – weggelaten kon worden. In plaats daarvan kan de gebruiker zijn Note 4 – met andere telefoons werkt het niet – in de headset klikken die dan voor het beeld zorgt. Twee speciale lenzen in de headset zorgen ervoor dat ieder oog een eigen stukje van het beeld krijgt te zien, waardoor de illusie van 3D gecreëerd wordt. De kijkhoek die gerealiseerd wordt met deze constructie is 96 graden.

Bewegingssensoren doen de rest: als de gebruiker zijn hoofd draait, dan draait het beeld mee, en dat zorgt voor de beleving van een virtuele realiteit. Hiertoe is de headset voorzien van een accelerator, gyroscopen en een nabijheidssensor. Ook kan de bril gebruikt worden om 3D films mee te bekijken.

Samsung heeft tijdens de ontwikkeling van de software voor de headset dankbaar gebruik gemaakt van de kennis van Oculus, het bedrijf dat inmiddels onder de vlag van Facebook aan een eigen bril werkt. De Gear VR komt in het laatste kwartaal van dit jaar op de markt, voor een prijs van 199 euro. Eventueel kan de headset aangeschaft worden in combinatie met een gamepad, die set kost 249 euro.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *