Samsung-smartwatch alleen interessant voor Galaxy-gebruikers

By on 5 september 2013
20130905-132403.jpg

De langverwachte Galaxy Gear smartwatch van Samsung is niet voor iedereen weggelegd: het horloge werkt alleen samen met tablets en smartphones uit de Galaxy-reeks. Daardoor beperkt Samsung zich tot gadgetliefhebbers die al tot de eigen clientèle behoren.

Dat Samsung gisteren een smartwatch zou gaan aankondigen mocht eigenlijk geen nieuws meer heten, na de eindeloze stroom aan geruchten waardoor onder andere de naam ‘Galaxy Gear’ al bekend was. Wat voor velen wel als een verrassing kwam is het feit dat de Gear alleen met Samsungapparaten samenwerkt.

Op papier is de Gear een interessante smartwatch: het slimme horloge heeft een 1,67″ super amoled-scherm met een resolutie van 320 x 320 pixels, wordt aangedreven door een 800 Mhz processor en bevat 512 MB werkgeheugen. In de band van het horloge is een 1,9-megapixelcamera verwerkt, de speaker en microfoon zijn verstopt in de gesp.

Door de smartwatch via Bluetooth te pairen met een smartphone kunnen gebruikers de notificaties die binnenkomen op het horloge ook bekijken op de telefoon. Verder zijn er verscheidene apps geïnstalleerd, waarmee het onder andere mogelijk is om telefoongesprekken te voeren, foto’s en video’s te maken met de ingebouwde camera, of fitness-prestaties bij te houden.

De bediening verloopt grotendeels via stemcommando’s, zodat de gebruiker niet al teveel op het kleine schermpje hoeft te priegelen. Interessant is verder de toevoeging van NFC-technologie.

Opmerkelijk is wel dat Samsung ervoor kiest om de smartwatch alleen te laten samenwerken met smartphones en tablets uit de eigen Galaxy-lijn. Dat beperkt de markt voor de Gear aanzienlijk. Andere slimme horloges, zoals de Sony Smartwatch 2 en de Qualcomm Toq werken wel met toestellen van andere fabrikanten.

De Galaxy Gear komt 25 september op de markt en gaat dan 299 dollar kosten.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *