Slimme helm wijst motorrijders de weg

By on 19 juni 2013
Livemap helm

De Russische startup LiveMap werkt momenteel aan een motorhelm met geïntegreerde display, waadoor routeaanwijzingen worden tijdens het rijden op het vizier geprojecteerd  kunnen worden. De navigatie herkent gesproken instructies van de motorrijder.

Er zijn weliswaar navigatieoplossingen voor motorrijders in de handel, maar in de praktijk zijn die onhandig in de bediening en onder sommige weersomstandigheden slecht zichtbaar. Dat bracht het Russische LiveMap ertoe om een slimme helm te ontwikkelen, die middels augmented reality navigatieaanwijzingen projecteert op het vizier.

Livemap UI

De helm bevat naast de projector ook een microfoon voor de stemherkenning, een koptelefoon voor de gesproken instructies, een lichtsensor waarmee de helderheid van de navigatie-instructies automatisch wordt aangepast, een gyroscoop, digitaal kompas, en een bewegingssensor, waarmee hoofdbewegingen van de motorrijder gedetecteerd worden.

De afgelopen vijf jaar zijn er verschillende prototypes van de helm gemaakt, waarbij onder andere werd samengewerkt met het Moscow Department of Science. Het is de bedoeling dat de helm in 2014 in productie gaat en eind dat jaar verkrijgbaar is in de V.S. en Canada, en in 2015 in de rest van de wereld.

Om de verdere ontwikkeling van de helm te kunnen bekostigen heeft het team zijn toevlucht genomen tot crowdfunding, via Indiegogo. Inschrijvers kunnen voor vijftienhonderd dollar een “Hero Edition” van de helm tegemoet zien, mits het streefbedrag van 150.000 dollar inderdaad opgehaald wordt. De uiteindelijk verkoopprijs van de helm bedraagt naar verwachting tweeduizend dollar.

(via VentureBeat)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *