SmartQ Z: Android-smartwatch voor nog geen 100 euro

By on 26 oktober 2013
SmartQ Z Watch

Wie niet zoveel te besteden heeft en toch graag een smartwatch wil dragen moet beslist eens naar de SmartQ Z Watch kijken: een Chinees horloge dat draait op Android 4.3 en uitgerust is met een 1,54” tft-scherm. De smartwatch kost omgerekend nog geen honderd euro.

De meeste slimme horloges die momenteel op de markt zijn kosten al snel twee- tot driehonderd euro. Voor dat geld haal je dan wel behoorlijk functionaliteit in huis, maar gezien het feit dat de meeste slimme horloges voor hun werking afhankelijk zijn van een toch ook wel prijzige smartphone is het dragen van een smartwatch niet voor iedereen weggelegd.

Daar komt ongetwijfeld verandering zodra Chinese fabrikanten de markt voor laaggeprijsde multifunctionele horloges veroveren. De SmartQ Z is zo’n smartwatch: voor niet al teveel geld krijg je een horloge dat berichten, contacten en afspraken van je telefoon weergeeft en voorzien is van wat sensoren, een camera en mp3-speler. Een echte smartwatch dus, maar dan voor een wat kleiner budget.

Het scherm meet zo’n anderhalve inch in diagonaal en heeft een resolutie van 240×240 pixels. Het display is capacitief zodat je het met je vingers kunt bedienen. De SmartQ Z beschikt over een 1 GHz processor met 512 MB RAM en 4 GB flashgeheugen. Het horloge is in staat om beweging te detecteren en kan derhalve dienen als fitnesstracker. De kast is iets meer dan een centimeter dik, het gewicht is 42,5 gram.

Het horloge wordt standaard geleverd met een aantal apps, waaronder een fitnessapp, apps voor het beheer van berichten, afspraken en contacten, een muziekspeler, een applicatie die je slaap analyseert, een chatprogramma en een weer-app. Data wordt overgedragen via Wifi, Bluetooth of USB. Volgens de fabrikant moet het horloge circa 18.000 minuten (ruim 10 dagen) kunnen werken op een volle accu.

De SmartQ Z Watch kost 99 dollar, dat is omgerekend zo’n 85 euro. Het horloge kan momenteel alleen besteld worden via de internationale website van de fabrikant.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *