TellSpec toont prototype van voedselscanner

By on 4 januari 2014
TellSpec voedselscanner

Drie maanden geleden schreven we al over de TellSpec, een handzaam apparaatje dat met een druk op de knop vertelt welke voedingsstoffen er in je eten zitten. Ideaal voor mensen met een allergie of voor mensen die aan het dieten zijn. Inmiddels is de crowdfundcampagne met goed gevolg afgesloten en enkele dagen geleden toonde het bedrijf een eerste prototype van de voedselscanner.

De voedselscanner maakt gebruik van een techniek die bekend staat als spectrografie. met behulp van laserlicht kan de scanner de verschillende ingrediënten en voedingsstoffen ontwaren in voedsel. Op die manier hoef je niet meer af te gaan op de informatie die een voedselfabrikant op de labels zet. Daarnaast is een dergelijke scanner handig in een restaurant of in het buitenland, je kunt dan immers niet afgaan op labeltjes.

De TellSpec is daarmee bijzonder interessant voor mensen die een bepaald dieet volgen, of voor mensen met een allergie voor bijvoorbeeld koemelk, gluten of pinda’s: met een druk op de knop zie je of je op moet passen en hoeveel calorieën er in het voedsel zitten. Ideaal is dat de scanner ook door plastic (mits doorzichtig) verpakkingen heen kan scannen, er wordt immers gebruik gemaakt van licht.

Uiteindelijk is het doel van TellSpec om een handzaam scannertje te maken die werkt in combinatie met je smartphone. Na het scannen van een voedselproduct of het eten op het bord voor je krijg je dan binnen enkele seconden op je telefoon te zien hoe calorierijk het betreffende voedsel is en uit welke stoffen het is opgebouwd. Ook toont de scanner welke chemicaliën of bestrijdingsmiddelen er mogelijk in het voedsel zitten, dus ook als je je zorgen maakt over de voedselveiligheid is de TellSpec een interessante gadget.

De crowdfundcampagne via Indiegogo werd eind november vorig jaar succesvol beëindigd. In totaal haalde TellSpec bijna vierhonderdduizend dollar op voor de ontwikkeling van de elektronische voorproever. Inmiddels heeft het bedrijf een werkend prototype in elkaar gezet, die in onderstaande video gedemonstreerd wordt. De volgende stap is om de benodigde componenten in een kleine behuizing onder te brengen en de scanner gereed te maken voor de productie. Verwacht wordt dat de eerste exemplaren eind april uitgeleverd worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *