XOWi: persoonlijke assistent in badgeformaat

By on 15 oktober 2013
ZOWi

Vandaag gaat op Kickstarter een campagne van start voor de financiering van XOWi, een persoonlijke assistent die je als een badge kunt opspelden en vervolgens stemcommando’s herkent en omzet in acties, zoals nieuwe emailberichten voorlezen, het licht inschakelen of muziek afspelen. 

Fervente gebruikers van Apples Siri of Google Now weten hoe handig het is om je smartphone te bedienen met stemcommando’s. Toch moet je de telefoon eerst uit je zak halen voordat je commando’s kunt inspreken, wat niet handig is tijdens het rijden of als je vieze handen hebt. XOWi biedt uitkomst doordat het apparaatje, eenmaal op je kleding gespeld en ingeschakeld, op elk moment in actie kan komen.

De XOWi maakt gebruik van Automated Speech Recognition (ASR), Text to Speech (TTS) en Natural Language Processing (NLP) om gesproken instructies te herkennen en terug te praten tegen de gebruiker. Via Bluetooth maakt XOWi contact met je smartphone. Doordat de spraakherkenning en spraaksynthese alleen actief zijn tijdens interacties wordt zowel de accu van de XOWi zelf als die van de smartphone zo min mogelijk belast.

CEO Ahmed Bouzid wil met XOWi het smartwatch-paradigma van interactie via de pols doorbreken. “De markt voor wearables wordt momenteel overspoeld door ‘me-too’ devices, kijk maar naar het aantal smartwatches dat de laatste tijd is gepresenteerd. De vraag is of mensen daarmee geholpen zijn. Wij denken dat slimme horloges of brillen niet ideaal zijn voor spraakinteractie, vandaar dat we voor deze vorm hebben gekozen”, aldus Bouzid.

XOWi badges

Interessant is dat de ontwikkelaars van de interactieve badge voorzien in een API, die andere developers in staat stelt om apps te ontwikkelen die aangestuurd kunnen worden via stemherkenning. Gekoppeld aan internetgestuurde schakelaars zoals WigWag zijn er veel handige toepassingen te verzinnen, denk aan het op afstand in- en uit te schakelen van apparaten middels stemcommando’s.

Het team dat XOWi ontwikkelt wil via Kickstarter minstens $100.000 ophalen. Backers die meedoen voor $149 krijgen als een van de eersten een exemplaar van XOWi thuisgestuurd, als de campagne succesvol verloopt.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *