EyeSpeak stelt verlamden in staat te communiceren via ogen

By on 25 juli 2014
Eyespeak

Mensen die door een ongeluk of spierziekte volledig verlamd zijn geraakt kunnen soms niet meer communiceren via spraak of handgebaren. De EyeSpeak moet uitkomst bieden: de slimme bril projecteert een virtueel toetsenbord in de lucht waarop met de ogen berichten getypt kunnen worden. De bril leest de berichten vervolgens voor.

Een goed voorbeeld van iemand die veel schrijft en zelfs lezingen houdt ondanks zijn verlamming is de Britse natuurkundige Stephen Hawking. Als gevolg van de spierziekte ALS kan hij niet meer praten of gebaren. Lange tijd kon hij alleen communiceren via zijn toenmalige vrouw Jane, die op een bord letters aanwees en als ze bij de goede letter was bewoog Hawking zijn wenkbrauwen.

De slimme bril EyeSpeak maakt min of meer gebruik van hetzelfde principe. De bril projecteert met behulp van augmented reality een virtueel toetsenbord in de lucht. Ingebouwde sensoren volgen de blik van de gebruiker en zien welke letters aangekeken worden. Na het vormen van een aantal woorden kan de bril de tekst laten voorlezen door een ingebouwde spraaksynthesizer. De EyeSpeak kan ook gebruikt worden om emails te typen of op termijn zelfs om spelletjes te spelen.

Via Kickstarter is met succes geld opgehaald om een prototype van de bril om te zetten in een product dat in de praktijk gebruikt kan worden. De bedoeling is dat de EyeSpeak in het voorjaar van 2015 beschikbaar komt. Een verkoopprijs is nog niet bekend.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *