Microsoft werkt aan headset die blinden en slechtzienden assisteert

By on 15 juli 2014
Microsoft Alice

De wearable tech-revolutie biedt flink wat kansen voor mensen met een visuele beperking. Laatst bespraken we een slimme blindenstok van Nederlandse bodem, deze keer is het Microsoft die aan een hoofdband werkt die blinden en slechtzienden kan ondersteunen tijdens alledaagse activiteiten.

Heel veel details zijn er nog niet bekend over het project, maar het idee is dat de drager via een oortelefoontje geïnformeerd wordt over de omgeving. Die gegevens zijn afkomstig van sensoren die in de hoofdband verwerkt zijn en daarna worden omgezet in gesproken aanwijzingen. Zo kan de hoofdband helpen om een bestemming te vinden of om obstakels te vermijden.

Het project met als codenaam Alice Band wordt deels gefinancierd vanuit de Britse overheid. Het doel van het zogenaamde Cities Unlocked-programma is om de stedelijk omgeving toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking.

Om een idee te krijgen van de mogelijkheden die de Alice Band wellicht gaat bieden kun je onderstaande proof of concept-video bekijken. Volgens een Britse krant wordt de Alice hoofdband momenteel door acht mensen uitgetest, maar het is niet bekend wanneer de headset beschikbaar komt voor een breder publiek.

Andere wearables die interessant zijn voor slechtzienden zijn de OrCam, GIST en het bionische oog.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *