Pd.id slaat alarm bij poging tot drogeren

By on 22 juli 2014
pd.id

Helaas hoor je steeds vaker verhalen over mensen die zonder dat ze het weten gedrogeerd worden tijdens het uitgaan, doordat er in een onbewaakt moment een drug in hun drankje wordt gestopt, met soms een aanranding of zelfs verkrachting tot gevolg. Een nieuwe wearable moet dit voorkomen: de pd.id vertelt je of en welke drugs er in een drankje aanwezig zijn.

De Personal Drink ID, zoals het apparaatje voluit heet, maakt gebruik van spectroscopie om te bepalen welke bestanddelen er in een drankje voorkomen. Van dat principe wordt ook gebruik gemaakt door voedselscanners als de TellSpec en de SCiO: het idee is dat door analyse van teruggekaatste lichtgolven je meer te weten komt over de samenstelling van (vloeibare) etenswaren.

In de praktijk moet deze drugsscanner snel en efficiënt werken: je doopt de pd.id in de inhoud van een glas en na een paar seconden gaat er een ledje branden als er met je drankje geknoeid is. Via een smartphone app is in sommige gevallen zelfs te zien om welke drug het precies gaat.

De achterliggende technologie wordt ook gebruikt door de Amerikaanse drugsbestrijdingsautoriteiten. De technologie is klein genoeg om de drugsscanner onder te brengen in een bijzonder kleine staafvormige behuizing, en de ingebouwde batterij voorziet in genoeg energie om meerdere drankjes te testen.

Momenteel wordt er via Indiegogo geld opgehaald om de pd.id verder te ontwikkelen. Voor honderd dollar kun je inschrijven op één van de eerste exemplaren, aangenomen dat de campagne inderdaad succesvol verloopt. Die zou dan begin 2015 geleverd moeten worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *