Ring zet gebarentaal om in spraak

By on 28 november 2013
Sign Language Ring

Communiceren met iemand die alleen gebarentaal beheerst kan voor buitenstaanders knap lastig zijn. De Sign Language Ring moet hier verandering in brengen. De ring herkent hand- en vingergebaren, waarna de woorden door een speciale armband worden uitgesproken.

Geheel onopgemerkt is het conceptontwerp – de ring is helaas nog niet uitontwikkeld – niet gebleven: de Sign Language Ring is uitgeroepen tot winnaar van de prestigieuze Red Dot Design Award 2013. Dat is niet verwonderlijk, want de ontwerpers hebben goed nagedacht over zowel design als functie, iets wat een belangrijk criterium is bij deze Award.

Het idee is dat de gebruiker in kwestie aan elke hand drie ringen draagt, die vrijwel alle hand- en vingerbewegingen die gebruikt worden bij gebarentaal kunnen herkennen. Het systeem kan geprogrammeerd worden, zodat de ringen ook gebaren begrijpen die eigen zijn aan de gebruiker. De gebarentaal wordt vervolgens door een processor en spraakmodule in de armband omgezet in spraak.

De armband stelt doven en slechthorenden ook in staat om mensen te ‘verstaan’, middels spraakherkenning. Op een klein led-display geeft de armband weer wat er gezegd wordt. Op die manier maakt de Sign Language Ring op een praktische manier tweewegcommunicatie mogelijk.

Het is te hopen dat de ring en armband snel werkelijkheid worden. Het feit dat de innovatie een Red Dot Award in de wacht heeft gesleept zal hier zeker bij helpen. De technologie is er in principe klaar voor, de grootste beperking zal waarschijnlijk zitten in de accu’s die de ringen van energie moeten voorzien.

De ring werd ontwikkeld door designers van de Asia University.

SLR in de praktijk

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *