Slimme blindenstok helpt met navigeren en waarschuwt voor obstakels

By on 19 juni 2014
I-Cane Mobilo

Het Nederlandse bedrijf I-Cane heeft een intelligente blindenstok ontwikkeld die mensen met een visuele beperking helpt om te navigeren door een onbekende omgeving. De stok is ook in staat om te waarschuwen voor hooggelegen obstakels.

De blindenstok is al sinds jaar en dag een eenvoudig maar betrouwbaar hulpmiddel voor mensen met een visuele handicap. De stok heeft in feite twee functies: door de witte uitvoering met de rode dwarsstrepen zien andere mensen direct dat iemand blind of slechtziend is en kunnen hier rekening mee houden, terwijl de stok zelf als mobiliteitshulpmiddel dient voor de gebruiker.

Een belangrijk element van een blindenstok is de akoestische feedback die de tip geeft tijdens het lopen. Aan de hand van de kenmerkende tikgeluid kan de gebruiker een inschatting maken van het terrein en mogelijke obstakels. Uiteraard waarschuwt een blindenstok niet voor obstakels die zich bijvoorbeeld op borst- of ooghoogte bevinden en dat kan gevaarlijke situaties opleveren, vooral in een vreemde omgeving.

De slimme blindenstok I-Cane Mobilo moet uitkomst bieden. De stok is voorzien van sensoren en kan verbonden worden met een smartphone. De Mobilo geeft feedback aan de gebruiker middels een  ‘voelpijl’. Dit is een bewegend schijfje dat informatie over obstakels en de richting doorgeeft via de vinger van de gebruiker. Door linksom en rechtsom te draaien geeft de voelpijl navigatie-instructies door. Wanneer het schijfje snel omhoog beweegt is dat een obstakelwaarschuwing.

Dankzij de mogelijkheid om te koppelen met een smartphone kan de stok ook dienen als navigatie-instrument. Middels een speciaal ontwikkelde navigatie-app (iOS en Android) kunnen gebruikers, samen met anderen, routes opnemen om deze later zelfstandig te bewandelen. Eenmaal onderweg krijgt de gebruiker via een infoknop zijn locatie te horen. Ook is mogelijk om via een noodknop een hulpbericht met locatie coördinaten te sturen naar een zorginstantie of mantelzorger.

De slimme blindenstok kost 1750 euro en kan besteld worden via de website van I-Cane. In sommige gevallen worden de kosten voor de stok (deels) vergoed door de zorgverzekering.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *