Veteraan stuurt kunstarm met gedachten aan

By on 14 december 2013
Bionische arm

Een Amerikaanse militair die in Afghanistan zijn arm verloor heeft een prothese gekregen die hij met zijn gedachten kan aansturen. De kunstarm stelt hem in staat om alledaagse taken uit te voeren zoals koken, tuinieren en koffie zetten.

Door zijn vrienden wordt hij ook wel gekscherend de ‘Six Million Dollar Man’ genoemd, naar de bekende TV-serie uit de jaren ’70. Een kern van waarheid zit hier zeker in: een bionische arm die via gedachten wordt aangestuurd was in die tijd science fiction, maar is inmiddels realiteit.

Dankzij de kunstarm gaat het leven weer een stuk sneller. “Het is echt een stuk handiger om dingen te kunnen openmaken zonder daarbij mijn benen of tanden te hoeven gebruiken”, legt Andrew Garthwaite uit in een interview met Sky News. Hij verloor zijn arm in 2010 door een granaataanslag.

De kunstarm wordt aangestuurd via zenuwen die naar de geamputeerde arm liepen. Zodra de zenuwen geactiveerd worden door het brein wordt het signaal door een elektrode opgepikt en vertaald in een beweging van de prothese. Die techniek wordt ook wel Targeted Muscle Reinnervation genoemd.

Het kostte de veteraan wel enige maanden om de prothese te leren gebruiken. Maar dankzij intensieve therapie kan hij nu een redelijk normaal bestaan leiden. Volgens defensieminister Anna Soubry zal de techniek binnen afzienbare tijd ook beschikbaar gemaakt worden voor burgers.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *