Slimme bril maakt bioscoopbezoek mogelijk voor doven en slechtzienden

By on 11 oktober 2013
Whatscine

Het Spaanse bedrijf Whatscine heeft een bijzondere bioscoopbril ontwikkeld, die doven en slechthorenden of mensen met een visuele beperking in staat stelt om naar een gewone bioscoop te gaan. De slimme bril projecteert gebarentaal in een hoek van het bioscoopscherm en/of laat een aparte audiotrack horen.

De technologie werd ontwikkeld in samenwerking met de Carlos III Universiteit in Madrid. In de bril en bijbehorende app worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, signaalverwerking en gamification toegepast.

De bedoeling van de bril is om een normaal bioscoopbezoek mogelijk te maken voor slechthorenden en slechtzienden, zonder dat de audiovisuele hulpmiddelen interfereren met het gewone beeld en geluid en daardoor het andere publiek storen. Net als Google Glass kan de bril informatie tonen in de ooghoek van de drager, in dit geval een tolk gebarentaal. Slechtzienden kunnen de film beter volgen dankzij een audiotrack die meer informatie geeft over wat er op het scherm gebeurt.

Een aardige bijkomstigheid is dat het met de bril ook mogelijk is om een film in een andere taal te zien, waarbij de app zorgt voor de juiste ondertiteling. Zo kan een internationaal gezelschap tegelijkertijd naar dezelfde bioscoopfilm kijken. Voor de ondertiteling hoeft niet per se een bril gedragen te worden, het is ook mogelijk om deze te tonen op het scherm van een smartphone.

De technologie van Whatscine kan ook op andere vlakken gebruikt worden, denk aan films met game-elementen of interactieve advertenties. De bril gaat naar verwachting rond de 300 euro kosten.

(afbeelding: Whatscine/LibertadDigital)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *