Handbewegingen maken touchscreens op termijn overbodig

By on 11 juni 2013
Foto (cc) Breno Ottoni Fragiorge (bron: Flickr.com)

Er wordt door diverse bedrijven hard gewerkt aan gesture recognition, een technologie die touchscreens op termijn wellicht overbodig maakt. Denk aan lampen die gaan branden als je er even naar wijst, of muziekinstallaties die gaan spelen als je even ritmisch met je vingers knipt. 

Computerwetenschappers ontwikkelen momenteel applicaties voor onder andere thuisgebruik en voor uiteenlopende platformen en wearables. Hieronder volgt een overzicht van de bedrijven die actief zijn op het vlak van gesture technology:

EyeSight

Het Israelische bedrijf EyeSight maakt gebruik van webcams om handbewegingen te herkennen. Deze kunnen worden ingebouwd in auto’s, televisies, huizen, computers en andere apparaten of installaties. Binnen een range van vijf meter herkent de webcam bewegingen waarmee een browser geopend, een telefoontje opgenomen of een radio ingeschakeld kan worden. De software is beschikbaar voor Windows, Android en Linux. De technologie wordt momenteel toegepast door Lenovo.

Thalmic Labs

Het in Ontario gevestigde Thalmic Labs ontwikkelde de MYO armband, die spierbewegingen vertaalt naar een elektrisch signaal. Daardoor kan de armband armbewegingen herkennen en omzetten in digitale informatie. Via Bluetooth kan de armband communiceren met bijvoorbeeld smartphones of laptops. Er is een hele serie toepassingen denkbaar voor de armband, die eind dit jaar op de markt moet verschijnen voor $149.

3dim

Opgericht door een student van het MIT werkt 3dim aan een technologie die toetsenborden projecteert op een vlakke ondergrond (denk aan een bureau of tafel). Op die manier is het invoeren van tekst een stuk eenvoudiger bij smartphones of tablets. Ook zijn er toepassingen mogelijk bij apparaten die niet voorzien zijn van een touchscreen, zoals Google Glass.

WiSee

Aan de universiteit van Washington wordt er geëxperimenteerd met het monitoren van bewegingen middels wifi-signalen. WiSee is gebaseerd op het Dopplereffect, waarbij de frequentie van signalen verandert door een bewegend lichaam. Doordat de radiostraling ook duur muren heengaat zouden bewegingen in een heel huis opgevangen kunnen worden met slechts een paar ontvangers. Op dit moment kan WiSee negen verschillende gesticulaties detecteren.

Op de markt zijn er al een aantal spelers actief op het gebied van gesture recognition, met Xbox Kinect als meest bekende commerciele toepassing. Het Noorse Elliptic Labs experimenteert met bewegingsdetectie op basis van ultrasoon geluid, uitgezonden door kleine speakers in smartphones. En PointGrab kan handbewegingen tot op 5 meter afstand in kaart brengen.

Al deze ontwikkelingen en technologieën brengen nieuwe mogelijkheden met zich mee voor user interfaces. Dat zal de manier waarop we computers en wearables bedienen flink veranderen, op een manier die beter aansluit bij onze dagelijkse intermenselijke communicatie.

(bron: Inc.)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *