Interactief kussen helpt bij verzorging dementen

By on 12 november 2013
e-Kussen

Het Nederlandse samenwerkingsverband CRISP Smart Textile Services heeft een bijzonder kussen ontwikkeld, dat voorzien is van sensoren en een trilfunctie. Het e-textiel moet helpen om de interactie met zeer demente bejaarden te verbeteren.

Een groot probleem bij vergevorderde dementie is dat communicatie steeds lastiger wordt, doordat op een gegeven moment ook de spraakfunctie aangetast wordt. Er wordt daarom naarstig gezocht naar andere manieren om te communiceren met dementerende bejaarden, bijvoorbeeld in de vorm van voorwerpen die een reactie oproepen.

Het e-kussen van Tactile Dialogues is zo’n uitvinding. Het kussen is gemaakt van een prettig aanvoelend textiel en is voorzien van sensoren en trilmotors. Als het kussen betast wordt geeft het feedback in de vorm van trillingen, en het roept daardoor een reactie op bij dementen. Deze stimulans kan het verplegend personeel helpen om tot een betere interactie met hun patiënten te komen.

Het kussen wordt momenteel uitgeprobeerd in zorginstelling De Wever. Aan het project werken onder andere de technische universiteiten van Delft en Eindhoven mee. Meer informatie over het project is te vinden op Smart Textile Services.

(via Fashioningtech)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

One Comment

  1. sabot

    12 november 2014 at 20:11

    Geef ze een kussen om de hersenen te prikkelen. What’s next, een robot om mee te kunnen praten?? En zo glijdt het menselijk bestaan steeds verder af.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *