NASA gebruikt Oculus Rift voor besturing robotarm

By on 24 december 2013
NASA Oculus Rift

Ingenieurs van NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) zijn erin geslaagd om een robotarm te besturen middels de Oculus Rift virtual reality-headset en een Kinect 2 sensor. NASA noemt de opstelling ‘the most immersive interface’ tot nu toe.

De NASA-ingenieurs hadden er volgens Engadget slechts een paar dagen voor nodig om een serieuze toepassing te bedenken voor de Oculus Rift development kit, die ze eind november binnenkregen. Dankzij de headset is het mogelijk om de bewegingen van een ruimtearm op afstand in drie dimensies te bekijken. De Kinect 2 wordt gebruikt om handbewegingen van een astronaut om te zetten in acties van de robotarm.

“Dankzij deze consumentenelektronica is het voor het eerst mogelijk om een zeer intuïtieve bediening te creëren, die de operator het idee geeft dat de robotarm een verlengstuk is van zijn eigen lichaam”, aldus Alex Menzies, die zich bij NASA bezighoudt met computer-human interfaces.

Door gebruik te maken van virtual reality is het mogelijk om de bediener van de robot het gevoel te geven dat hij ter plaatse aanwezig is. “Dat is wezenlijk anders dan het bedienen van een robotarm via een tweedimensionaal scherm. Daarbij is het coördineren van je bewegingen een stuk lastiger.”

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *