OrCam stelt visueel gehandicapten in staat verkeersborden te lezen

By on 30 juli 2013
OrCam

Een nieuwe uitvinding stelt blinden en slechtzienden in staat om de informatie die op verkeersborden staat te ‘lezen’. De OrCam, een kleine wearable computer die aan het montuur van een bril bevestigd kan worden, herkent de tekst op de borden en leest de informatie vervolgens voor.

Via een 5 megapixel camera, tekstherkenningssoftware en een spraakcomputer kan de OrCam blinden en slechtzienden bijvoorbeeld vertellen wat er op verkeersborden staat. Volgens Amnon Shashua, de oprichter van het bedrijf dat de OrCam ontwikkelt, is OrCam te vergelijken met een hulp die op elk gewenst moment influistert wat er op het bord staat waar de visueel gehandicapte op dat moment naar kijkt. Maar OrCam kan ook gebruikt worden voor het voorlezen van teksten op verpakkingen of andere voorwerpen.

“Een van de grootste uitdagingen was om relevante informatie te filteren uit de enorme hoeveelheid data die de camera produceert. Het zogenaamde Share Boost-algoritme stelt ons in staat om miljoenen pixels op een efficiënte manier te analyseren en het systeem in te bouwen in een apparaatje dat je de hele dag bij je kunt dragen”, aldus Shashua.

De huidige versie van het systeem werkt ongeveer zes uur op één batterijlading. Naar verwachting komt de OrCam in september op de Amerikaanse markt, tegen een verkoopprijs van ca. 2.500 dollar. Ondertussen werken de onderzoekers nog aan verbeteringen bij het herkennen van informatie op borden of voorwerpen die niet vlak zijn.

De vraag is natuurlijk wel of er veel toekomst weggelegd is voor gespecialiseerde wearables als OrCam, gezien de opkomst van slimme brillen zoals Google Glass. De kans is groot dat het Share Boost algoritme uiteindelijk ook in app-vorm op dergelijke brillen kan draaien, waardoor de afzetmarkt voor OrCam waarschijnlijk beperkt blijft.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *