Nederlandse kunstenaars ontwikkelen virtual reality-fietsapplicatie

By on 5 december 2013
Citytrip

Kruis de Oculus Rift virtual reality-bril met een met sensoren uitgeruste fiets en je krijgt zoiets als Citytrip, een project dat te zien is bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De opstelling laat bezoekers door een virtuele stad fietsen, zonder dat ze in werkelijkheid een centimeter van hun plaats afkomen.

De Citytrip werd ontwikkeld door FRONT404 en Andrius Sta, na wat experimenteren met de development kit van de Oculus Rift. De virtuele werelden en games die je met de 3D-bril ervaart deden weliswaar erg overtuigend aan, alleen vond het team het navigeren met muis en toetsenbord nogal een afknapper.

Al snel ontstond het idee om een fiets te gebruiken als interface tussen gebruiker en de virtuele wereld, omdat fietsen voor de meeste mensen een natuurlijke manier is om de wereld om hen heen te verkennen. Dat aspect wordt door Citytrip overgebracht in de virtuele wereld.

Middels stuur en pedalen kan de gebruiker zich door de virtuele wereld voortbewegen. In de simulatie wordt creatief omgegaan met de wetten van de zwaartekracht, zo is het mogelijk om middels een klingel van de fietsbel van gebouw tot gebouw te springen.

De Citytrip is nog tot en met eind dit jaar te bewonderen bij Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 te Rotterdam.

(afbeelding: FRONT404)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *