Slim gebruik van lichaamswarmte maakt nieuwe user interface mogelijk

By on 27 mei 2014
Metaio

Computers en wearables worden kleiner, maar onze vingers niet. Dat maakt traditionele user interfaces, zoals het gebruik van een muis of toetsenbord, steeds problematischer: er is gewoonweg geen ruimte meer voor een toetsenbord of ander fysiek invoerapparaat. De experimentele Thermal Touch-interface biedt wellicht uitkomst.

Human-computer interfaces: het is een vakgebied dat al decennia bestaat maar de afgelopen jaren weer flink in ontwikkeling is, nu mensen niet alleen via toetsaanslagen maar ook met stemcommando’s en bewegingen instructies kunnen geven aan een (mobiele) computer. Toch bieden dergelijke user interfaces vaak niet de snelheid of nauwkeurigheid die we gewend zijn van een toetsenbord of muis. Vooral bij wearables zoals smartwatches of smartglasses is dit problematisch en zijn uitgebreide interacties niet gebruiksvriendelijk, of simpelweg niet mogelijk.

Het experimentele Thermal Touch van Metaio biedt mogelijk een oplossing. Wie wel eens een filmpje gemaakt met een infraroodcamera heeft gezien weet dat een oppervlak dat is aangeraakt door mensenhanden even ‘nagloeit’- resterende lichaamswarmte die kortdurend maar duidelijk waarneembaar aanwezig blijft.

Van dit principe maakt Thermal Touch gebruik: de restwarmte van het lichaam is voldoende om een lokale opwarming te veroorzaken die vervolgens geregistreerd kan worden door een gevoelige camera. Zodra die camera wordt ingebouwd in een wearable kun je aanrakingen registreren en voila, je hebt in potentie een user interface die op uiteenlopende oppervlakken werkt.

De techniek biedt in combinatie met augmented reality interessante toepassingen. Zo zou je aanrakingen op een geprojecteerd schaakbord kunnen registreren en dienovereenkomstig een virtueel schaakstuk kunnen verzetten. De techniek zou ook ingezet kunnen worden om een ‘klik’ op een link in een papieren tijdschrift te registreren en om te zetten in een actie.

Thermal Touch is als invoermethode nog lang niet geschikt om toegepast te worden in een consumentenproduct. Dat duurt nog wel een jaar of vijf, denken de ingenieurs van Metaio. Een proof of concept is al wel ontwikkeld, en deze wordt tijdens de 2014 Augmented World Expo getoond.

(via TechCrunch)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *