Britse ministerie van wegverkeer wil Glass uit auto weren

By on 1 augustus 2013
Google Glass in auto

Ook al is Google Glass nog niet te koop, het Britse ministerie van wegverkeer wil niet dat automobilisten de slimme bril gebruiken terwijl ze aan het rijden zijn. Tegenover gadgetblog Stuff bevestigt een woordvoerder van het ministerie dat er gewerkt wordt aan een verbod op het dragen van Glass in de auto, dat door de politie gehandhaafd moet gaan worden.

Volgens de woordvoerder is het niet de bedoeling dat automobilisten afgeleid worden tijdens het rijden. Net als in Nederland is het in de UK verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon te gebruiken, tenzij er hands-free gebeld wordt. Dat laatste criterium is in theorie ook van toepassing op Glass, maar blijkbaar denkt de Britse beleidsinstantie daar anders over.

“Er zijn diverse overtredingen en bijbehorende boetes vastgelegd in de wet, om automobilisten die niet goed op de weg letten te kunnen bestraffen, waaronder een boete op ‘achteloos rijden’, die later dit jaar van kracht wordt”, aldus de woordvoerder.

Het zal interessant zijn om te zien hoe Google zal reageren op het verbod. Immers, het is juist de bedoeling dat Glass tijdens het gebruik aanwijzingen geeft zonder de drager teveel af te leiden. Denk bij toepassing in het verkeer aan navigatie-instructies, maar ook aan toeristische informatie of benzineprijzen bij tankstations in de buurt. Wellicht is een softwarematige ‘drive-mode’, waarbij tijdens het rijden alleen vitale instructies worden getoond en bijvoorbeeld geen twitterupdates, een goede tussenweg.

De vraag rijst bovendien hoe de politie het verbod op Glass en andere slimme brillen moet gaan handhaven. Het zal immers van buitenaf lastig zichtbaar zijn of een bril voorzien is van displayelektronica of niet. En iedereen van de weg afhalen die een enigszins buitenissige zonnebril draagt is ook niet bepaald praktisch.

Onlangs dergelijke verboden op het gebruik van Google Glass in auto’s wordt er momenteel door meerdere ontwikkelaars gewerkt aan Glassware voor automobilisten. Zo verscheen er onlangs een app voor Tesla S-bezitters, waarmee onder andere op afstand de batterijlading van de elektrische auto gecheckt kan worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *