iSwimband slaat alarm als je kind dreigt te verdrinken

By on 8 juli 2014
iSwimband

Het is de ergste nachtmerrie van iedere ouder: in een onbewaakt moment loopt je kind de zee in of valt het in een sloot zonder dat iemand het in de gaten heeft, en gaat daar binnen de kortste keren kopje onder met verdrinking tot gevolg. De iSwimband moet in dat soort gevallen uitkomst bieden: als een kind te lang onder water blijft dan slaat de wearable alarm via de smartphone van een begeleider.

We hebben allemaal wel eens spookverhalen gehoord over kinderen die verdrinken terwijl er mensen of zelfs lifeguards in hun aanwezigheid waren. Het kan dan ook snel gaan: een kind dat water binnenkrijgt en kopje ondergaat of voorover valt kan binnen zeer korte tijd verdrinken, zelfs in ondiepe zwembaden met maar een paar centimeter water.

Natuurlijk zijn adequaat toezicht door ouders of begeleiders en het dragen van zwembandjes de belangrijkste remedie om een dergelijk noodlot te voorkomen. Maar zelfs kan het nog misgaan, zo ondervonden ook drie vaders uit de Amerikaanse staat Connecticut. Ze waren er getuige van dat een negenjarig jongetje verdronk waar iedereen bijstond: ‘dit nooit meer’, dachten ze, en gingen aan de slag met een idee voor een armband die alarm zou slaan bij verdrinkingsgevaar.

Het resultaat van hun inspanningen is de iSwimband, een kleurige polsband die om de arm of het hoofd van een kind bevestigd kan worden. Zodra de ingebouwde sensor water detecteert geeft deze na een zelf te bepalen tijd een alarm af via de bijbehorende smartphone app. Ironisch genoeg is dit een ideale oplossing voor ouders die met hun gedachten meer bij hun smartphone zijn dan bij hun kroost, een fenomeen dat helaas steeds vaker voorkomt.

Via één smartphone kunnen maximaal acht van de alarmbandjes in de gaten worden gehouden. De beheerder kan in dat geval namen toekennen aan de verschillende bandjes. De communicatie met de smartphone gaat via Bluetooth: dat heeft als nadeel dat het bereik niet al te groot is: zo’n dertig meter, afhankelijk van de omstandigheden. De ingebouwde batterij is niet verwisselbaar, maar zou volgens de fabrikant ‘honderden uren’ mee moeten gaan.

De iSwimband kan voor 99 dollar besteld worden via de webwinkel van Aquatic Safety Concepts. Een set bestaat uit een hoofdband, polsband, en een extra sensor die bijvoorbeeld in een broekzak of aan de halsband van een huisdier bevestigd kan worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *