Apple krijgt patent op virtual reality-bril

By on 13 december 2013
Apple patent op virtual reality-bril

Uitgerekend in dezelfde week dat bekend werd dat Oculus VR een kapitaalinjectie van $75 miljoen krijgt voor de verdere ontwikkeling van de Rift virtual reality-headset is bekend geworden dat Apple een patent heeft verkregen op een head-mounted display dat sterk doet denken aan de Oculus Rift.

In het patent dat aan Apple is toegekend wordt een bril beschreven die gebruikt kan worden voor het bekijken van twee- en driedimensionale beeldmedia. Net als bij de Oculus Rift wordt er gebruikt gemaakt van speciale lenzen die ervoor moeten zorgen dat het gezichtsveld zo groot mogelijk is. Daardoor zou de illusie van bijvoorbeeld een groot virtueel bioscoopscherm gemaakt kunnen worden, waarop je films uit je eigen collectie kunt afspelen. Apple denkt in het patent vooral aan mobiel mediagebruik, zo blijkt uit het feit dat de bril verbonden zou kunnen worden met een iPod.

Interessant detail is dat het Apple patent reeds in 2008 heeft aangevraagd; jaren voordat de Oculus Rift het levenslicht zag. En ook al lijkt er een belangrijk verschil te zitten in het toepassingsgebied van de beide brillen (mediaconsumptie versus VR-applicaties), de designschetsen van de Apple-headset doen sterk denken aan het ontwerp van de Rift. De toekenning van het patent is dan ook pijnlijk nieuws voor Oculus, juist nu bekend is geworden dat het bedrijf 75 miljoen dollar heeft opgehaald voor de marktintroductie van hun Rift VR-headset, ergens volgend jaar.

De markt voor virtual reality-applicaties staat op punt van doorbreken, nu computers voldoende rekenkracht hebben voor de weergave van complexe 3D-beelden en de VR-headsets goedkoop genoeg worden. Het weergeven van films in een virtual reality-omgeving is voor brillen als de Oculus Rift slechts een neventoepassing, dat moet Apple zich ook beseffen. Een doorbraak van de Rift zou de markt voor hun mediabril bederven. Oculus doet er daarom waarschijnlijk verstandig aan om een flink deel van de opgehaalde $75M te reserveren voor toekomstige rechtszaken.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

One Comment

  1. frederick

    23 februari 2014 at 21:52

    Stom ! Oculus had mooi project voor de gewone pc gamers, en nu dit…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *