Bewegingssensoren in smartphones maken fitnessarmbandjes overbodig

By on 25 januari 2014
Fitbit app

‘Quantified self’ is sterk in opkomst: steeds meer mensen houden hun dagelijkse bewegingspatronen bij om zodoende meer inzicht te krijgen in hun levensstijl. Maar ook al worden er dit jaar waarschijnlijk een recordaantal activiteitentrackers zoals de Jawbone Up, Nike Fuelband en Fitbit Flex verkocht, de kans is groot dat deze uiteindelijk overbodig worden doordat smartphones over steeds slimmere bewegingssensoren beschikken. 

Een activiteitentracker in de vorm van een fitnessarmbandje bevat doorgaans één of meer sensoren die geoptimaliseerd zijn voor één doel: het detecteren en vastleggen van beweging. Via Bluetooth Low Energy wordt de bewegingsdata vervolgens voor verdere analyse overgebracht naar je smartphone. De meeste fitnessarmbandjes houden het een paar dagen uit op een acculading en kunnen continu gedragen worden, dus ook tijdens het zwemmen, en ’s nachts in bed. Daardoor bieden deze activiteitentrackers vaak ook inzicht in je slaapgedrag.

Toch lees je steeds vaker dat mensen hun fitnessarmbandjes ongebruikt in de la laten liggen, omdat hun smartphone een groot deel van de functie heeft overgenomen. De iPhone 5s bijvoorbeeld is voorzien van een speciale coprocessor die maar één doel heeft: zo energiezuinig mogelijk de data van de in de telefoon ingebouwde bewegingssensoren verwerken en opslaan voor gebruik in apps. En ook Google zet stappen in die richting, met de onlangs ontdekte Fitness API die het mogelijk moet maken om Android-apps beter te laten profiteren van ingebouwde bewegingssensoren en -processoren.

Wie vrijwel de hele dag rondloopt met zijn smartphone op zak – en dat betreft een groot deel van de mensheid – kan uiteindelijk bijna net zo nauwkeurig zijn bewegingspatronen in kaart brengen als met losse fitnesswearables het geval is. Sommige leveranciers van fitnesstrackers spelen hier slim op in door hun fitnessapps ook geschikt te maken voor de M7 coprocessor van Apple, zoals de laatste versie van de Fitbit app. Ze lopen weliswaar de omzet mis uit de verkoop van de armbandjes, maar uiteindelijk kan de (geanonimiseerde) bewegingsdata wel eens veel meer geld waard zijn.

Natuurlijk kunnen de bewegingssensoren in een smartphone niet alle fitnesstoepassingen vervangen. Voor bepaalde sporten of mensen die echt 24/7 hun activiteiten willen loggen bieden fitnessarmbandjes en gespecialiseerde activiteitentrackers zoals die van Zepp Labs nog altijd de meeste mogelijkheden. Maar voor de all-purpose armbandjes ziet de toekomst er niet bijzonder florissant uit.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *