‘Chinese klonenmakers niet geïnteresseerd in wearable tech’

By on 22 januari 2014
Galaxy Gear China

Al jaren is het slaafs kopiëren van elektronicaproducten zoals smartphones en tablets een doorn in het oog van partijen als Samsung, HTC en Apple. Niet alleen snoepen de Chinese klonenfabrikanten flink wat marktaandeel af, vaak betreft het ook nog eens inferieure producten die het originele product een slechte naam kunnen geven. Het lijkt daarom goed nieuws dat Chinese klonenmakers amper interesse lijken te tonen in wearable technology. Of is dit juist een slecht teken?

Volgens de directeur van een grote Chinese elektronicagroothandel in Shenzen zijn er momenteel ‘alleen originelen’ te koop van smartwatches als de Galaxy Gear en slimme brillen zoals Google Glass. ‘Misschien komen de klonen over een paar maanden, maar tot nu toe zie ik weinig interesse”, zegt de directeur in een interview met CNN. Een verkoper in één van de vele malls die Shenzen rijk is bevestigt dit beeld: “Ik heb hier nog geen nepversies van de Galaxy Gear voorbij zien komen.”

Dat is opmerkelijk, want normaal gesproken zijn klonenmakers er als de kippen bij om een potentieel succesvol product te kopiëren en op de markt te brengen. Het feit dat er vanuit het illegale circuit amper interesse is voor wearables kan dan ook opgevat worden als een signaal dat de consument – en daarom de Chinese klonenbouwers – weinig interesse heeft in wearable technology.

Het uitblijven van smartwatchklonen leidt ook bij Alf Rehn, een Finse professor die gespecialiseerd is in globale piraterij, tot de voorlopige conclusie dat wearable technology nog niet breed omarmd wordt tot consumenten. “Fabrikanten van klonen spelen altijd in op de laatste hippe ontwikkelingen. Het feit dat er nog geen nepversie van de Galaxy Gear is betekent dat Samsung consumenten nog niet overtuigd heeft dat het hip is om een smartwatch te dragen.”

Volgens Rehn wil het uitblijven van klonen niet zeggen dat de Galaxy Gear een flop is. “Wellicht is een kleine doelgroep graag bereid om het volle pond te betalen voor het echte product. Maar de Chinese klonenfabrikanten geven hiermee wel een belangrijk signaal.”

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *