Drie Apple WWDC-geruchten: iWatch, Healthbook en iHome

By on 29 mei 2014
WWDC14

Komende maandag begint in San Francisco de Worldwide Developers Conference (WWDC), een jaarlijks congres dat Apple organiseert voor ontwikkelaars. Tijdens de keynote van het seminar worden vaak nieuwe producten aangekondigd en ook dit jaar draait de geruchtenmachine weer op volle toeren. Extra spannend is dat het accent bij het merendeel van die geruchten op wearable technology, mHealth en het smart home ligt. 

iWatch

De vraag is momenteel niet zozeer òf Apple met een smartwatch komt, maar wanneer. Qua timing zou het niet vreemd zijn dat Apple een slim horloge op de markt brengt: inmiddels hebben meerdere fabrikanten – met wisselend succes – smartwatches geïntroduceerd, maar geen van die horloges heeft echt marktaandeel weten te verkrijgen. Dat doet denken aan het mp3-tijdperk; Apple was niet de eerste met een mp3-speler, maar de iPod vaagde uiteindelijk alle concurrentie weg.

De meeste smartwatches die momenteel te koop zijn blinken niet bepaald uit in design en gebruiksvriendelijkheid, typisch een terrein waar Apple markt kan veroveren. Daarnaast voeden de geruchten rond Healthbook tegelijk de hype rond de iWatch, want als Apple inderdaad de welness-kant opgaat, dan ligt het voor de hand dat het slimme horloge voorzien is van sensoren die bijvoorbeeld je hartslag en bloeddruk kunnen meten.

Het laatste gerucht is dat de iWatch voorzien zou zijn van een rond scherm. Dat zeggen althans mensen die bij het productieproces betrokken zouden zijn. Rond is sowieso de trend in smartwatchland: de Moto 360 van Motorola wordt voorzien van een rond display, en laatst bespraken we een hybride smartwatch die eveneens van een rond scherm is voorzien. Wat Apple betreft kunnen we een model voor mannen en een model voor vrouwen verwachten, en de productie zou in juli of augustus van start gaan.

Healthbook 

Er zijn al veel activiteitentrackers en fitnesswearables beschikbaar die samenwerken met de iPhone, en sinds de 5s is de iPhone voorzien van de M7 coprocessor die continu bewegingsdata vastlegt. Het probleem is echter dat al die verschillende datastromen in verschillende apps ondergebracht worden. Daardoor is het niet mogelijk om kruisverbanden te leggen tussen slaap- en bewegingspatronen, voedingspatronen en andere gezondheidsdata.

Apple zou aan een softwareoplossing werken die de bewegings- en gezondheidsdata op één plek bijeen brengt, onder de naam Healthbook. Het platform zou standaard deel gaan uitmaken van iOS 8, het iPhone- en iPadbesturingssysteem dat als het goed is later dit jaar uitkomt. De geruchten op dit vlak werden nog eens extra gevoed toen bleek dat Apple niet lang geleden flink wat medische experts heeft aangenomen.

De app zou veel weg hebben van Passbook: informatie wordt weergegeven op meerdere kaarten, waarbij iedere kaart andere informatie weergeeft over je gezondheid. Zo zouden er kaarten als Nutrition, Weight, Hydration, Oxygen Saturation en Activity zijn. De app zou niet alleen al die informatie bijeenbrengen en inzichtelijk maken, maar ook analyses uitvoeren zodat je een algemeen inzicht kunt krijgen in je gezondheidstoestand en levensstijl.

iHome

Nog zo’n terrein dat de laatste jaren flink in opmars is, maar waar nog veel markt te ontwikkelen is; het smart home, mogelijk gemaakt door connected devices of het internet of things. Kortom: alles dat op elektriciteit werkt, krijgt een zekere mate van intelligentie aan boord en wordt draadloos aangesloten op internet. Dat leidt ertoe dat je onderweg met je smartphone thuis de kachel vast kunt aanzetten of dat je alle lichten kunt bedienen vanuit je luie stoel.

Maar het smart home kan nog veel geavanceerder worden als er één standaard of één centrale bediening komt voor de onderlinge communicatie, en dat is precies waar Apple aan schijnt te werken. Dat zou kunnen in de vorm van een communicatiestandaard of in de vorm van een domotica-hub, een centrale unit die alle apparaten in je huis aanstuurt en die verbonden is met je smartwatch, telefoon of tablet.

Welke kant Apple ook op zou gaan, feit is dat ook bij domotica de ware innovatie in software zit. Want als je dadelijk inderdaad een iWatch draagt die je hartslag en bloeddruk in de gaten houdt, dan merkt Healthbook ook aan je dat je misschien wel gestresst bent. En dan zou je huis automatisch wat rustgevende muziek aan kunnen zetten, de verwarming wat hoger kunnen draaien en het licht wat dempen.

Als we alles op een rijtje zetten: overal sensoren inbouwen en alles aan elkaar knopen, dat is de trend voor de komende jaren. Dus of Apple nou één, twee of drie van bovenstaande producten of innovaties aankondigt, zeker is dat sensordata en apparatuur via software met elkaar in contact gaat komen. En, zoals Steve Jobs al zei: Apple is in de kern een softwarebedrijf, dus kun je erop wachten dat het bedrijf gaat innoveren op al deze terreinen. Maar met Apple weet je het maar nooit, dus het zal spannend zijn om maandagavond naar de livestream van de keynote te kijken.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *