Google trekt stekker uit huidige Google Glass

By on 16 januari 2015
Google stopt met Glass

De slimme bril van Google wordt in zijn huidige vorm van de markt gehaald. Ook zet Google een punt achter het testprogramma Glass Explorers. Dat wil niet zeggen dat Google helemaal niet meer met een slimme bril op de markt komt: het onderzoeksprogramma wordt voortgezet onder de leiding van Tony Fadell, die bij Apple de iPod ontwierp en later het fundament legde voor de Nest thermostaat.

Vanaf het begin was Google Glass een discutabele wearable. Vooral de mogelijke privacy-consequenties leidden tot flinke maatschappelijke discussie. Maar app ontwikkelaars kwamen met interessante toepassingen voor de slimme bril, die voorzien is van een camera en bediend wordt middels spraakcommando’s. Zo verscheen er een vertaal-app die voor live ondertiteling zorgt tijdens een conversatie, een order picking-app die door magazijnmedewerkers gebruikt kan worden en een app die je laat betalen door ‘ja’ te knikken.

In Nederland werd er onder andere door het UMC Sint Radboud geëxperimenteerd met Glass. Zo zou ambulancepersoneel baat kunnen hebben bij een slimme bril die de juiste protocollen toont bij een spoedgeval, en ook werd bekeken of Glass tijdens operaties door chirurgen gebruikt zou kunnen worden.

Tot een verkoopsucces kwam het echter niet, mede als gevolg van de hoge prijs. Desondanks stelden Britse bioscopen al een verbod in om het dragen van de bril in bioscoopzalen en in de UK kwam het ook tot een verbod op het gebruik van Google Glass tijdens het rijden.

Wellicht is de maatschappelijke ophef de grootste reden voor Google om Glass voorlopig uit de schappen te halen. Totdat het gebruik van wearables breed geaccepteerd raakt wil het bedrijf mogelijk achter de schermen verder werken aan het concept. Of wellicht heeft Google zijn zinnen gezet op een heel ander type wearable, zoals een smartwatch, als antwoord op de Apple Watch die over een paar maanden verschijnt.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *