Google zet in op gezondheid, smartwatches en… kartonnen VR-bril

By on 26 juni 2014
Google Fit

Tijdens de opening van haar jaarlijkse developersconferentie heeft Google een platform gepresenteerd dat informatie verzamelt over de gezondheid van de gebruiker. Google Fit verzamelt daartoe gegevens die van verschillende devices kunnen komen, zoals bewegingsdata en lichaamswaarden.

Net als Health Kit van Apple is Google Fit bedoeld als centrale plek voor het bekijken, beheren en eventueel delen van gegevens die een indicatie geven van je gezondheidstoestand. Daartoe heeft Google een samenwerking afgesloten met fabrikanten van fitnesswearables en ontwikkelaars van health apps, waaronder Adidas, Nike, Asus, HTC, LG, Motorola en Runkeeper.

Google Fit wordt uiteraard ondersteund door Android Wear, het besturingssysteem voor wearables zoals smartwatches. Ook op dat gebied had Google nieuws: de eerder aangekondigde smartwatches van LG en Samsung zijn per direct te koop. De Motorola Moto 360 verschijnt nog deze zomer. Android Wear ondersteunt zowel slimme horloges met een rechthoekig als een rond scherm en speelt in op de trend om ‘cards’ weer te geven, beknopte updates met contextuele informatie.

Een andere opmerkelijke aankondiging op het gebied van wearable technology is Google Cardboard, een DIY virtual reality-headset gemaakt van karton. Het project werd ontwikkeld door twee Franse Googlemedewerkers. De VR-bril bestaat uit een stuk karton met twee lenzen en een bewegingssensor.

Eenmaal in elkaar gevouwen kun je je smartphone in de headset schuiven. Het beeld wordt opgedeeld in twee stukken en elk oog krijgt dankzij de lenzen een eigen beeld te zien, waardoor het diepte-effect ontstaat. Dankzij de sensor beweegt het beeld mee als je om je heen kijkt, net zoals bij de Oculus Rift. Via de website van Google kan zowel de Carboard-app als de bouwtekening voor de kartonnen VR-bril gedownload worden.

Google Cardboard

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *