PwC: ‘mHealth kan Europese zorgsector besparing 99 miljard opleveren’

By on 7 augustus 2013
PwC mHealth rapport

Volgens het recent verschenen rapport Socio-economic impact of mHealth van PwC India is het in Europees verband mogelijk om in 2017 bijna 100 miljard euro te besparen op de zorguitgaven, door toepassing van mHealth oplossingen. Verder kan mHealth 185 miljoen mensen helpen een gezonder leven te leiden.

Onder mHealth (ook wel m-health of mobile health genoemd) wordt zorg verstaan die ondersteund wordt door de inzet van mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en (sinds kort) wearables. mHealth is een afgeleide van het bredere eHealth, waaronder de inzet van ICT in de zorgsector wordt verstaan.

In de zorgsector zijn mHealth-toepassingen onder andere interessant doordat het mogelijk is om op afstand de gezondheid van patiënten te monitoren. Dat kan variëren van slimme luiers die de urine van baby’s analyseren tot smartwatches die de bloeddruk meten. Ook zijn er al mobiele devices die gebruikt kunnen worden bij het stellen van een diagnose, zoals de Scanadu Scout.

mHealth kan niet alleen ingezet worden in de zorg maar ook voor preventie. Zo zetten wearables als de Fitbit Flex, Nike Fuelband en de Misfit Shine mensen aan tot een gezonder levensstijl, door feedback te geven op hun dagelijkse bewegingspatronen.

Uit een rapport van PwC India dat in juni verscheen blijkt dat mHealth tot flinke besparingen in de zorg kan leiden. Een aantal hoofdpunten uit het rapport:

 • mHealth kan in 2017 tot 100 miljard euro besparing opleveren;
 • hierdoor kunnen er tot 25 miljoen extra patiënten behandeld worden bij een gelijkblijvende personele bezetting;
 • mHealth kan tot 185 miljoen mensen aanzetten tot een gezondere levensstijl en 158.000 levensjaren toevoegen aan de Europese populatie;
 • 54 miljoen mensen kunnen een disfunctioneren door ziekte voorkomen door inzet van mHealth;
 • 26 miljoen ouderen zouden middels mHealth meer invloed kunnen krijgen op hun zorgbehoefte en levensinrichting.

Om ervoor te zorgen dat mHealth succesvol kan worden toegepast in de zorgsector geeft PwC de volgende adviezen aan beleidsmakers:

 • integratie van mHealth in nationaal en Europese beleid voor de ontwikkeling van de zorgsector;
 • beleid en regelgeving ontwikkelen die de ontwikkeling van mHealth-toepassingen stimuleert;
 • incentives bedenken die zowel patiënten als zorgverleners ertoe beweegt om mHealth in te zetten;
 • meer aandacht besteden aan mHealth in opleidingen en trainingen voor zorgprofessionals.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

One Comment

 1. luci

  7 augustus 2013 at 11:54

  Zucht ! Dit soort rapporten verschijnen telkens weer en hebben voor mij een hoog “daar zijn we weer”. Ik kan ze pakken van 6 jaar geleden, 5,4,3,2 en vorige jaar. Allemaal voorspellen ze een “trillion dollar” market “volgend” jaar. Lijkt een beetje op de voorspellingen van de ondergang van de wereld aan het worden. Zal vast een keer gebeuren.
  OP dit vlak : JA het GAAT gebeuren, en NEE niet volgend jaar. De achterliggende jaren heb ik gezien dat het die kant op gaat maar niet in het tempo wat velen denken. Sidenote : ik ben faculty bij Singularity University /FutureMed dus heb echt wel iets met techniek en ik zie de enorme vooruitgang, sterker nog ik mag er flink aan mee werken. Maar de hyperigheid van dit soort rapporten zou ik toch écht een keer van ons af willen schudden. Op een terrasje in Rotterdam met een grote M-health-enthusiast afkomstig uit de “mobile-scene” deelde ik 3 jaar geleden dat het nog wel eens 7 jaar kan gaan duren voordat er échte beweging gaat ontstaan; 4 te gaan. Ik blijf nog even bij die voorspelling.
  Voorgesteld leesvoer : http://www.medcrunch.net/real-reason-telecare-telehealth-delivering/

  @lucienengelen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *