Sogeti: ‘Slimheid van je smartphone uit je broekzak verschuift naar meer slimheid aan je lijf’

By on 4 februari 2014
Empathic things

De opkomst van wearable technology en het internet of things kan het welzijn van mensen verbeteren. Dat is één van de conclusies in de onderzoeksnotitie ‘Empathic Things’ van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van IT-dienstverlener Sogeti. “Slimme apparaten kunnen zich in de mens inleven. Het tijdperk van commando’s geven en dingen opzoeken op je smartphone is straks voorbij.”

In het rapport verkent VINT de op handen zijnde transitie naar een ‘meer empathische vorm’ van informatisering. De afgelopen jaren is informatietechnologie steeds persoonlijker en socialer geworden en meer nadrukkelijk aanwezig. De opkomst van wearable computing en andere vormen van empathische ‘dingen’ lijkt een logische volgende stap: nog intiemer, nog meer op de mens gericht, en altijd en overal aanwezig.

Er zijn steeds meer apparaten die onze stappen tellen, onze bloeddruk registreren of de temperatuur in huis meten, onze locatie bepalen of onze gesprekken volgen. We maken een explosie mee van computers in soorten, maten en vormen – om, op of in het lichaam – die zich steeds slimmer gedragen en intuïtiever aansluiten op de uiterst persoonlijke en natuurlijke interface van de mens.

In het rapport worden zes varianten van internet in, op en om ons lijf benoemd en toegelicht:Wearables, Augmentables, Surroundables, Enchantables, Swallowables en Biohackables. “Met de opkomst van intieme technologie vervaagt de grens tussen mens en machine. Het maakt ons leven gemakkelijker dan ooit. Bestaande zintuigen worden versterkt of nieuwe zintuigen worden zelfs toegevoegd. Onze gezondheidszorg verschuift van genezen naar voorkomen”, aldus de auteurs.

In het rapport wordt ook een kritische noot geplaatst bij al deze ontwikkelingen: “We zijn aan een groot sociologisch experiment begonnen waarvan we de uitkomst nog niet exact kennen. De technologische mogelijkheden zullen ons de komende jaren confronteren met tal van nieuwe vragen en nieuwe afwegingen waar we een antwoord op moeten vinden. Neem alleen al Google Glass. Kan heel handig zijn in de operatiekamer, maar in een klaslokaal of in een bar kan het al snel leiden tot pathetisch gedrag. Wat handig en verstandig is en wat de perken te buiten gaat, ligt soms dicht bij elkaar.”

De onderzoeksresultaten worden vandaag gepresenteerd. Het rapport ‘Empathic Things’ kan hier gedownload worden. Eerder publiceerde VINT No More Secrets with Big Data Analytics en THINGS – internet van businesskansen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *