$1 miljoen voor ontwikkeling anti-trillepel voor Parkinson patiënten

By on 19 september 2013
Liftware

Het Amerikaanse bedrijf Lift Labs heeft bij investeerders een miljoen dollar opgehaald voor de verdere ontwikkeling van de Liftware Spoon, een lepel die de schudbeweging in de hand van mensen die leiden aan de ziekte van Parkinson detecteert en opheft. 

Een normaal gesproken eenvoudige handeling zoals het eten van soep is voor Parkinson patiënten of mensen die leiden aan multiple sclerose een hele opgave. Door het ongecontroleerd trillen van de hand is het immers bijzonder lastig om voedsel naar de mond te krijgen zonder dat er een deel van het gerecht uiteindelijk niet in de mond terecht komt.

Een speciale lepel die de tremor detecteert en grotendeels opheft moet een einde maken aan dit probleem. In de Liftware Spoon zijn bewegingsdetectors geïntegreerd die het cyclisch schudden van de hand realtime meten. Kleine servo’s compenseren de trillingen vervolgens door de schacht van de lepel steeds in tegengestelde richting te bewegen. Een bijbehorende app toont desgewenst de intensiteit van de tremor en brengt het verloop van de ziekte in kaart.

Voor de verdere ontwikkeling van de anti-trillepel heeft Lift Labs onlangs een miljoen dollar opgehaald. De eerste versie van de Liftware Spoon is binnenkort voor $295 te verkrijgen via Lift Labs. Het handvat heeft een universele koppeling, zodat er ook een vork op gezet kan worden. De ingebouwde accu is goed voor een paar dagen geassisteerd eten.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *