Amerikaans bedrijf werkt aan mobiel DNA-lab

By on 29 augustus 2013
Biomeme DNA-lab

DNA-onderzoek kan onder andere gebruikt worden om vroegtijdig bepaalde ziektes op het spoor te komen. Tot op heden is daar een kostbare qPCR thermocycler voor nodig. Het Amerikaanse bedrijf Biomeme werkt nu aan een mobiele versie van zo’n DNA-lab, die aangestuurd wordt door een smartphone.

Middels een thermocycler kunnen specifieke DNA-segmenten opgespoord en versterkt worden. Op die manier zijn genetische afwijkingen die tot een bepaalde ziekte kunnen leiden in een vroegtijdig stadium op te sporen.

Aan de huidige generatie thermocyclers hangt echter een heftig prijskaartje, van soms wel duizenden euro’s. Dat maakt dat niet alle ziekenhuizen over zo’n DNA analyse-instrument kunnen beschikken, zeker niet in ontwikkelingslanden.

Biomeme ontwikkelt nu een mobiele variant van de thermocycler, waarin gebruik gemaakt wordt van 3D-geprinte onderdelen en een open-source Arduino microcontroller. Het apparaat wordt via Bluetooth aangestuurd door een smartphone. Met de bijbehorende app worden de analyses uitgevoerd. De analyse kan eventueel ook naar een centraal laboratorium doorgestuurd worden.

Door de inzet van een 3D printer en door gebruik te maken van de rekenkracht van een gemiddelde smartphone kunnen de kosten voor het DNA-lab sterk gereduceerd worden. Uiteindelijk wil het team een mobiele thermocycler op de markt brengen die maximaal duizend dollar kost.

(via Techcrunch)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *