Amerikaanse luchtmacht rust hardlopers uit met zweetsensor

By on 19 mei 2014
Air Force marathon

Tijdens de jaarlijkse Air Force Marathon die binnenkort plaatsvindt in Ohio worden een aantal deelnemers uitgerust met pleisters die aan de hand van stoffen in het zweet monitoren hoe de bloedsamenstelling tijdens het lopen verandert. De proef met de pleisters moet leiden tot systemen die de gezondheid van militairen tijdens een missie kunnen bewaken.

Wearables die tijdens een sportevenement je lichaamstemperatuur, hartslag en ademhaling in de gaten houden zijn langzaamaan gemeengoed aan het worden in de sportwereld. Toch zou het trainers en artsen heel wat waard zijn om ook bloedwaarden in de gaten te houden tijdens een oefening, alleen is dit praktisch wat lastig uitvoerbaar: een bloedtest kan immers niet in volle actie afgenomen worden.

De Amerikaanse luchtmacht werkt daarom aan biosensoren die lichaamsvochten zoals zweet en urine kunnen analyseren. Het idee is dat de informatie die deze sensoren genereren een bloedtest overbodig kunnen maken, doordat er een direct verband is tussen bloedsamenstelling en zweet. Het grote voordeel van de biosensoren is dat de informatie nog tijdens de oefening draadloos verzonden kan worden, voor verdere analyse.

De pleisters worden binnenkort uitgetest tijdens een marathon waaraan luchtmachtmilitairen meedoen. Tijdens de loop worden van een aantal deelnemers vitale lichaamsfuncties realtime in de gaten gehouden. Het experiment maakt deel uit van het Air Force’s Human Performance Augmentation programma, dat uiteindelijk moet leiden tot sensoren die de gezondheid van militairen tijdens een missie realtime kunnen monitoren.

(bron: Defense Tech)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *