Apple brengt gezondheidsdata bijeen in HealthKit

By on 2 juni 2014
HealthKit

Tijdens de openingstoespraak van haar jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie heeft Apple een nieuwe feature in iOS 8 aangekondigd die het mogelijk maakt om al je bewegings- en gezondheidsdata in één plek op te slaan. De functie gaat HealthKit heten, en de bijbehorende app krijgt simpelweg de naam ‘Health’ mee. 

Het idee achter HealthKit is dat de verschillende fitnessapps en medische applicaties hun data op een centrale plek in iOS kunnen opslaan. Een gebruiker kan in de Health app op ieder moment zien hoe het er met zijn gezondheid voorstaat: afhankelijk van de wearables die je draagt kun je bijvoorbeeld zien hoe hoog je bloeddruk is, of je slaapritme in orde is, wat je actuele gewicht is en hoeveel stappen je de laatste paar dagen hebt gezet.

In het geval van een grote afwijking kan de app zelfs uit zichzelf contact opnemen met een arts of ziekenhuis. Onder de deelnemende ziekenhuizen is het Radboud ziekenhuis. Apple werkt samen met verschillende zorgaanbieders om nieuwe toepassingen mogelijk te maken. Volgens Apple is je privacy gewaarborgd en is het aan de gebruiker om te beslissen welke gezondheidsinformatie wel en niet wordt gedeeld.

De Health app en HealtKit zijn onderdeel van iOS 8, dat later dit jaar beschikbaar komt voor de iPhone en iPad. De kans is groot dat HealthKit een opstap is naar een eigen gezondheidswearable van Apple, bijvoorbeeld in de vorm van een horloge: de iWatch, of wellicht logischer: HealthWatch.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *