Catharina Ziekenhuis plaatst kleinste hartmonitor ter wereld

By on 7 oktober 2013
Mini-hartmonitor

Vandaag is onder leiding van cardioloog Lukas Dekker de kleinste hartmonitor ter wereld geplaatst bij een patiënt. De monitor heeft een volume van slechts 1,2 kubieke centimeter en wordt vlak onder de huid aangebracht. Het registreert continu het hartritme en eventuele stoornissen.

Tijdens het onderzoek worden er in totaal 25 patiënten voorzien van de mini-hartmonitor. Het doel is om langdurig het hartritme van patiënten te kunnen monitoren, zonder dat hiervoor traditionele ziekenhuisonderzoeken nodig zijn. Dergelijk langdurig onderzoek is vooral van belang bij mensen die vaak flauwvallen, of die last hebben van onvoorspelbare hartritmestoornissen.

Voor de patiënt is het belangrijkste voordeel dat er voor het inbrengen van de monitor slechts een kleine incisie nodig is. Data van de monitor wordt in huis draadloos uitgelezen en vervolgens naar de behandelend arts gestuurd. Dat maakt de diagnostiek een stuk eenvoudiger. De hartmonitor werkt zo’n drie jaar op de ingebouwde batterij.

Als het initiële onderzoek succesvol verloopt, wordt de patiëntengroep verder uitgebreid. Aan het huidige onderzoek, dat wordt geleid door het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis, doen ook andere Europese en Australische ziekenhuizen mee.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *