Crowdfundactie moet laboratoriumchip mogelijk maken

By on 15 november 2013
Lab-on-a-chip

Op Indiegogo is een wel heel bijzondere campagne van start gegaan, voor de financiering van Lab-on-a-chip, een medisch laboratorium op chipformaat. Middels het microlaboratium kunnen ziektes in een vroegtijdig stadium herkend worden.

In de chip worden twee processen samengebracht: Polymerase-kettingreactie (PCR) en Capillaire elektroforese (CE). De PCR zorgt ervoor dat het DNA in een bloedmonster wordt geëxtrapoleerd, waarna de resulterende DNA-kopieën worden gesequenced via CE. Zodra de proteïnen door capillaire buisjes worden gestuwd en onder spanning worden gezet, nemen ze afhankelijk van hun massa en grootte een bepaalde oriëntatie in. Dat vertelt vervolgens iets over mogelijke DNA-afwijkingen.

De twee processen vinden normaal gesproken plaats in grote, kostbare machines. Door het proces op miniatuurniveau uit te voeren en gebruik te maken van microfluïde eigenschappen kan deze methode van bloedanalyse worden teruggebracht naar een betaalbaar en draagbaar apparaat.

Uiteindelijk moet de Lab-on-a-chip zo goedkoop worden, dat deze ook in ontwikkelingslanden kan worden ingezet. Daarnaast denkt het team van Grenelabs aan eHealth-oplossingen: de techniek kan bijvoorbeeld worden ingezet om thuis bloedmonsters te analyseren en de resultaten direct te verzenden naar een huisarts. Daarnaast kunnen klinische diagnoses veel goedkoper en sneller worden uitgevoerd.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *