De zorg verbeteren met innovatieve technieken? Meld je dan aan voor Hacking Health!

By on 26 augustus 2015
Hacking Health

Ben jij een programmeur, designer, zorgprofessional of patiënt, en heb je goede ideeën over hoe de zorg verbeterd kan worden door de inzet van innovatieve technologieën en wearables? Meld je dan snel aan voor Hacking Health REshape, dat plaatsvindt van vrijdag 28 tot en met zondag 30 augustus in Nijmegen. Het doel van de hackathon is om samen innovatieve oplossingen te bedenken voor aandoeningen als diabetes, parkinson en COPD.

Tijdens Hacking Health REshape zijn inhoudsdeskundigen nodig met kennis en ervaring uit de zorg. Zorgverleners en patiënten zijn dan ook zeer welkom om zich aan te sluiten als deelnemer. Op vrijdag 28 augustus vormen de deelnemers teams met diverse samenstelling. Het is mogelijk om op de eerste dag van het evenement zelf een idee aan te dragen, of om aan te sluiten bij een idee van een ander. Vervolgens gaan de teams op zaterdag de hele dag werken aan oplossingen voor ‘hun’ probleem die ze op zondag presenteren.

Om de deelnemers snel op weg te helpen zijn er diverse APIs beschikbaar, waaronder Philips Healthsuite, Patient Know Best API, HealthKit & ResearchKit van Apple en Google Fit. Er zijn ook experts aanwezig die kunnen helpen met API-implementaties. Hiernaast zullen er ook enkele wearables aanwezig zijn waarmee geëxperimenteerd kan worden, waaronder een EEG-headset van Muse, de Fitbit Flex, en hartslag- en bloeddrukmeters van Withings. Ook is er een Google Glass beschikbaar.

Innoveren

Lucien Engelen, directeur van het Radboudumc REshape Center is initiatiefnemer van het evenement: “Wij geloven dat de enige manier om goed te innoveren in de zorg mét patiënten is. Daarom nemen zij niet alleen deel aan het programma door te spreken over verschillende ziektebeelden, maar zullen zij ook deel uitmaken van de teams. We dagen de deelnemers uit om met behulp van software van onder meer Philips, IBM, Apple en PatientsKnowBest met innovatieve oplossingen te komen voor aandoeningen als diabetes type 1, parkinson, COPD, hartfalen, obesitas en zeldzame ziekten.”

Jury

De oplossingen van de verschillende teams worden op zondag gepresenteerd aan patiënten, sponsoren, medisch personeel, geneeskunde studenten en pers. Een jury bestaande uit onder anderen Bertalan Mesko (Berci), E-patient Dave, Liesbeth Langenhuysen (Radboudumc) en Zayna Khayat (MaRS), kiest de beste oplossing.

Hacking Health

Het format ‘Hacking Health’ bestaat sinds 2012. Onder die naam worden wereldwijd evenementen voor de gezondheidszorg georganiseerd waarin in korte tijd innovatieve oplossingen worden bedacht voor gezondheidsproblemen. Onder insiders staan deze evenementen ook wel bekend als ‘hackathons’. Het initiatief voor het Nijmeegse evenement komt voort uit de recente samenwerking van het Radboudumc met zorginnovatiecentrum ‘MaRS’ uit Canada. Dit zal de eerste zorghackathon in Nederland zijn. Patiënten zijn betrokken bij zowel de keuze, uitvoering als jurering van de projecten.

Toegangsprijs voor het weekend is 50 euro voor deelnemers, studenten krijgen vijftig procent korting. Toeschouwers voor de presentaties op zondag betalen 15 euro, studenten hebben na inschrijving gratis toegang. Inschrijven kan via http://reshape.hackinghealth.io/. Aanmelden kan tot en met donderdag 27 augustus.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *