Draadloze sensor moet vrouwen helpen bij opsporen borstkanker

By on 9 september 2013
Eclipse sensor

Mogelijk is er goed nieuws in de strijd tegen borstkanker: het Amerikaanse bedrijf Eclipse werkt aan een draadloze sensor waarmee vrouwen zelf hun borsten kunnen onderzoeken op ongewenste afwijkingen. De sensor brengt de dichtheid van het borstweefsel in kaart, waarna een app de gegevens vergelijkt met eerdere metingen.

De sensor is echter nog niet op de markt, laat staan uitontwikkeld. Om daar verandering in te brengen heeft Eclipse een crowdfundcampagne opgezet via Indiegogo. Het doel is om 650.000 dollar op te halen om daarmee de ontwikkeling en marktintroductie van de borstkankersensor te financieren.

De sensor maakt gebruik van zogenaamde transfotonische technologie, waarbij laagenergetische fotonen (licht dus) de borst in worden gezonden. Lichtsensors vangen vervolgens het restlicht op dat wordt teruggekaatst door het melkklierweefsel. De techniek is volgens de fabrikant 100% veilig en 5x zo gevoelig als manueel zelfonderzoek.

De data die de lichtdetectors opvangen wordt draadloos overgebracht naar een pc, tablet of smartphone. Via een webapplicatie is het vervolgens mogelijk om de data te visualiseren. Ook kunnen de meetgegevens geupload worden naar de Pink Cloud, een speciaal voor dit doel ontwikkelde online dataopslag, zodat vrouwen hun gegevens ook kunnen delen met artsen.

Data van de sensor inzichtelijk via app

Data van de sensor inzichtelijk via app

Eclipse wil in het eerste kwartaal van 2014 een test doen met 1.000 vrouwen. Aanvankelijk zullen de tests gedaan worden met modelborsten, pas later is er sprake van toepassing op het eigen lichaam. Deelnemers aan de test worden onder andere geworven uit de voorinschrijvers bij Indiegogo.

Volgens het WCRF krijgen in Nederland jaarlijks ongeveer 13.000 vrouwen borstkanker. De kans dat een vrouw in haar leven borstkanker krijgt is ca. 12,7%. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

(via mobihealthnews)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *