Elektronische borstband helpt artsen bij registreren vitale levensfuncties

By on 22 juni 2013
eInk triage borstband

In het samenwerkingsverband FlexTech Alliance is een elektronische bandage ontwikkeld die doktoren kan ondersteunen bij het beoordelen van de medische conditie van patiënten. De flexibele borstband bevat onder andere een buigbaar e-Ink scherm en verschillende biosensoren.

De borstband is bedoeld om snel een indruk te krijgen van vitale functies als hartritme (middels een ECG), ademhaling en lichaamstemperatuur. Middels een flexibel display van elektronisch papier (dezelfde schermtechniek als in ereaders) kunnen de waardes direct afgelezen worden. Bovendien beschikt de borstband over een Bluetooth interface zodat de gegevens ook draadloos uitgelezen kunnen worden.

“Deze borstband stelt artsen in staat om veel sneller een diagnose te kunnen stellen, zodat een behandeling eerder en effectiever ingezet kan worden”, aldus onderzoeksleider John Bell. “Op termijn kunnen dit soort innovaties zelfs levens redden. Daarnaast kunnen de zorgkosten omlaag, aangezien een arts de conditie van een grotere groep patiënten kan monitoren.”

De eerste reacties van artsen die de borstband tijdens de triage hebben uitgeprobeerd zijn positief. De borstband is een eerste innovatie in een reeks van projecten die binnen de FlexTech Alliance uitgevoerd zullen worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *