FDA keurt bionische arm goed

By on 12 mei 2014
20140512-201742.jpg

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit heeft afgelopen week goedkeurig gegeven aan de verdere ontwikkeling en serieproductie van een bionische arm, die in staat is om zenuwprikkels om te zetten in bewegingen.

De bionische arm wordt op de markt gebracht door DEKA, een bedrijf dat werd opgericht door Segway-uitvinder Dean Kamen. De arm pikt spiersignalen op van de stomp en na analyse door een ingebouwde computer worden de signalen omgezet in fysieke acties, zoals het draaien van de hand, uitstrekken van de arm of grijpen. In totaal zijn er tien verschillende bewegingen mogelijk. De arm geeft ook tactiele feedback middels trillingen: op die manier kan de gebruiker zelfs druiven of eieren oppakken zonder deze te pletten.

De arm werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse defensieorganisatie DARPA, met als doel om soldaten die een ledemaat kwijt zijn geraakt weer in staat te stellen om een normaal leven te leiden. In 2006 ging het project van start en het resultaat is een robotarm die ongeveer net zo groot is en evenveel weegt als een menselijke arm.

Het is niet voor het eerst dat de FDA goedkeuring geeft aan een medische wearable: in 2012 werd voor het eerst het gebruik van een slimme pil goedgekeurd, welke voorzien is van een aantal sensoren. De gegevens die de pil uitzendt worden opgepikt door een speciale pleister, waarna de data via een smartphone doorgezonden kan worden naar een medicus.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *