Fransman krijgt ’s werelds eerste bioprothetische kunsthart

By on 25 december 2013
Carmat kunsthart

Een Franse hartpatiënt heeft als eerste persoon ter wereld een bioprothetisch kunsthart gekregen. Het kunsthart bestaat deels uit mechanische onderdelen en deels uit biologisch materiaal, waaronder weefsel afkomstig van koeien. De succesvolle transplantatie is goed nieuws voor de fabrikant van het hart, wiens product eerder dit jaar werd goedgekeurd door Saudi-Arabië, België, Slovenië en Polen.

De operatie vond op 18 december plaats in het Georges Pompidou European Hospital. Volgens Carmat, de fabrikant van het kunsthart, maakt de patiënt het goed en is hij inmiddels bij bewustzijn.  De operatie verliep ‘voorspoedig’ en het kunsthart functioneert ‘zoals verwacht’.

Bijzonder is dat het kunsthart is voorzien van sensoren die het rondpompen van bloed afstemmen op de fysieke activiteit van de drager. Verder bevat het hart weefsel dat afkomstig is van het hartvlies van een koe. Het idee is dat het gebruik van biologisch weefsel ervoor zorgt dat het lichaam het kunsthart makkelijker accepteert.

De hartprothese weegt ongeveer drie keer zoveel als een menselijk hart, en zou ongeveer vijf jaar mee moeten gaan. Het kunsthart is bedoeld voor mensen die lijden aan terminale vormen van hartfalen. Een transplantatie waarbij het kunsthart wordt ingebracht wordt als een succes beschouwd indien de patiënt minstens een maand na de operatie nog leeft.

De komende tijd wil de fabrikant meer transplantaties uitvoeren. Uiteindelijk zouden er alleen al in Europa zo’n 100.000 mensen gebaat kunnen zijn met de unieke prothese. Problematisch is alleen de hoge prijs van het kunsthart, die momenteel ruim 150.000 euro bedraagt.

(via The Verge)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *