Printbaar oor combineert elektronica met biologisch weefsel

By on 3 mei 2013
Foto: (cc) Frank Wojciechowski

Wetenschappers aan de Princeton University zijn er middels 3D printing in geslaagd om een oor te printen dat ook radiosignalen kan opvangen. Het bionische oor is opgebouwd uit organische cellen en nanodeeltjes.

Het snijvlak tussen biologie en elektronica wordt ook wel aangeduid als cybernetica. “Het ontwerpen en implementeren van bionische organen en structuren staat flink in de belangstelling. Niet alleen omdat er mogelijkheden zijn om het menselijk lichaam mogelijkheden te geven die er eerst niet waren, maar ook om vervangende organen te kunnen maken”, schrijven de onderzoekers in het artikel met hun bevindingen.

Dit project is vooral bedoeld om de mogelijkheden te verkennen om middels 3D printing organen te creëren. Door het printproces, waarbij laagsgewijs kleine hoeveelheden materiaal worden aangebracht op een ondergrond, kunnen complexe structuren gerealiseerd worden die bovendien bestaan uit verschillende materialen, zowel organisch als anorganisch.

In het geval van het bionische oor werden kalfscellen gebruikt, waaraan zilveren nanodeeltjes werden toegevoegd. Die nanodeeltjes zorgen ervoor dat het oor ook radiogolven kan opvangen. Met een soortgelijke techniek kunnen er in de toekomst ook andere sensoren geïntegreerd worden in 3D geprinte lichaamsdelen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *