Google Glass-app van Philips toont vitale functies patiënt tijdens operatie

By on 6 oktober 2013
Philips IntelliVue-app voor Glass

Philips heeft in samenwerking met Accenture een proof of concept van een app voor Google Glass ontwikkeld die vitale gegevens van een patiënt toont tijdens een operatie. In de toekomst is het ook mogelijk om tijdens een operatie contact op te nemen met andere chirurgen. 

Het gebruik van de Googlebril in de OK staat flink in de belangstelling, eerder al experimenteerde het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen al met het live opnemen van beelden van een operatie met de camera van Google Glass. De concept-app van het Philips Digital Accelerator Lab en Accenture Technology Labs borduurt voort op de medische toepasbaarheid van de slimme bril, in dit geval door het weergeven van vitale functies voorafgaand aan en tijdens een operatie.

Het doel is om de aandacht van het opererend personeel volledig bij de patiënt en de operatie te houden, zonder allerlei externe apparatuur in de gaten te hoeven houden. De belangen voor Philips zijn groot; het bedrijf is met de Healthcare-divisie groot in medische toepassingen, waaronder de IntelliVue patiëntmonitoren die gebruikt worden in intensive care-omgevingen en voor ondersteuning van klinische besluitvorming.

Naast het monitoren van de vitale functies kan de IntelliVue-app in te toekomst ook gebruikt worden om tijdens een operatie een videoconference op te zetten met andere chirurgen, waar ook ter wereld, of met verplegend personeel. Daarnaast zou de app gebruikt kunnen worden om pre-operatieve checklists door te nemen, of ingezet worden voor trainingsdoeleinden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *