Google Glass bij Knevel & Van den Brink

By on 24 augustus 2013
Nico Hoogerwerf

Afgelopen vrijdag waren Nico Hoogerwerf en Lucien Engelen van het UMC St Radboud te gast bij de TV-uitzending van Andries Knevel en Tijs van den Brink. Zij vertelden er over hun recente experimenten met Google Glass in de operatiekamer en op de traumaheli.

Hoogerwerf is in het dagelijks leven helikopterarts en probeerde voorafgaand aan de uitzending de bril uit. Het doel van dit eerste experiment met Glass in de traumahelikopter was vooral om te kijken of de bril goed blijft zitten en niet in de weg zit tijdens het gebruik, gefilmd werd er nog niet. Uiteraard komt daar binnenkort verandering in.

Onderzocht zal worden of Glass gebruikt worden om bijvoorbeeld protocollen op te roepen, of om beelden van een ongeval vast te leggen en deze alvast door te zenden naar de OK, zodat het operatieteam weet wat ze te wachten staat als de helikopter terug komt.

De experimenten zijn geïnitieerd door Lucien Engelen van het REshape Innovation Center in Nijmegen. Vorige week werden er al live beelden van een operatie vastgelegd met Glass. De komende weken zal ook gekeken worden naar de mogelijkheden van de Google-bril in de thuiszorg en bij huisartsenpraktijken.

In de uitzending werden er onder andere kritische vragen gesteld over de privacyaspecten van Google Glass. “Voor medische toepassingen zouden beelden niet via Google gestreamd moeten worden, maar via een eigen service”, aldus Hoogerwerf.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *