Google werkt aan slimme contactlens voor diabetici

By on 17 januari 2014
Slimme contactlens - Google X

Ruim vijf op de honderd mensen ontwikkelen diabetes in de loop van hun leven, en moeten vanaf dat moment regelmatig hun bloedsuikerspiegel controleren, meestal door middel van een pijnlijke vingerprik. Speciaal voor deze mensen werkt Google nu aan een slimme contactlens die het glucosegehalte in het oogvocht in de gaten houdt.

De ontwikkeling van de slimme contactlens vindt plaats binnen het befaamde Google X Lab. Het idee is om een wearable te ontwikkelen die de noodzaak om dagelijks bloed te prikken wegneemt. Diabetici moeten regelmatig een bloeddruppel testen op suikergehalte, een pijnlijke en onhandige procedure waardoor veel mensen met diabetes minder vaak prikken dan eigenlijk zou moeten.

Er bestaan weliswaar monitors waarbij glucosedetectors onder de huid worden aangebracht, maar wetenschappers hebben ontdekt dat de bloedsuikerspiegel ook via lichaamsvocht als traanvocht gemeten kan worden. Het is dan niet nodig om een sensor operatief in te brengen. Dit vereist dan wel microscopisch kleine sensors die op het oog gedragen kunnen worden. Daarnaast moeten ook de elektronica en de antenne om de meetgegevens over te brengen geïntegreerd worden.

Dit is precies waar Google X nu aan werkt: een glucosemonitor in de vorm van een contactlens, waarin sensor en een chip zijn verwerkt tussen twee zachte lenzen. Een prototype van zo’n slimme contactlens is al in staat om elke seconde een meting uit te voeren. In de toekomst kan de lens wellicht uitgevoerd worden met een microscopische led, zodat de drager een visueel seintje krijgt zodra zijn bloedsuikerspiegel een bepaalde kritieke onder- of overwaarde nadert.

Het kan echter nog wel even duren voordat de slimme contactlens op de markt verschijnt. Google is nog in gesprek met de FDA, en de technologie is nog verre van uitontwikkeld. Uiteindelijk wil Google samenwerken met lensfabrikanten om de bijzondere glucosesensor op de markt te brengen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *