Google X ontwikkelt slimme armband voor medisch onderzoek

By on 25 augustus 2015
Google X slimme armband Afbeelding: Google X

Het befaamde Google X laboratorium, onderdeel van wat nu Alphabet heet, werkt aan een slimme armband die specifiek bedoeld is voor het uitvoeren van medisch onderzoek. De wristband beschikt daartoe onder andere over over een hartslagmeter, bewegingssensoren en huidthermometer. Maar in tegenstelling tot consumentendevices zoals de Apple Watch of de Sony SmartBand 2 is de data van de sensoren zeer betrouwbaar en daardoor geschikt om medisch onderzoek op te baseren. 

Dat Google een grote rol ziet weggelegd voor gezondheidstoepassingen behoeft weinig verdere toelichting. Android Wear voorziet daarom in functies die gebruikt kunnen worden om je dagelijkse bewegingspatronen en hartslag in kaart te brengen. Dergelijke data kan ook bijzonder interessant zijn voor artsen of medisch onderzoekers die een patiënt langdurig en op afstand in de gaten willen houden. Het punt is alleen dat de sensoren in commercieel verkrijgbare smartwatches en activiteitentrackers onvoldoende betrouwbaar zijn om er wetenschappelijk verantwoord onderzoek mee te doen.

De armband die Google X ontwikkelt bevat sensoren die een stuk nauwkeuriger zijn dan de sensoren die in consumentenproducten verwerkt zijn. Daarnaast is er veel aandacht voor de veiligheid van databeheer en -opslag, om te voorkomen dat de gezondheidsdata in verkeerde handen valt. Ook werkt het lab aan analysetools waarmee medische onderzoekers de data die door de wearable wordt gegenereerd kunnen interpreteren.

Naast de genoemde sensoren kan de armband ook gebruikt worden om een ECG af te nemen. De wearable beschikt ook over sensoren die omgevingsgeluid en -licht meten. Alles bij elkaar moet de armband daarmee een goede indruk kunnen geven van hoe een patiënt er aan toe is en in hoeverre deze bijvoorbeeld veel binnen zit.

Het team dat de smart bracelet ontwikkelt denkt dat het over een jaar of twintig, dertig volstrekt normaal is dat artsen hun patienten een slimme armband meegeven.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *