‘Horloge’ houdt bloeddruk in de gaten

By on 27 juni 2013
Bloeddrukhorloge

Zwitserse onderzoekers hebben een bloeddrukmeter ontwikkeld ter grootte van een horloge, waarmee continu de bloeddruk van de drager gemonitord kan worden. Het ‘bloeddrukhorloge’ kan onder andere ingezet worden om gedurende langere tijd iemands hartconditie in de gaten te houden. 

Tot op heden was het langdurig controleren van bloeddruk een proces waarbij soms onhandige apparatuur noodzakelijk was. In sommige gevallen moeten patiënten zelfs gekatheteriseerd worden. Die ongemakken zijn binnenkort verholpen als gevolg van de ontwikkeling van een bloeddrukmonitor in de vorm van een slimme polsband.

De polsband voorziet in een groeiende behoefte aan handzame bloeddrukmeters. Hoge bloeddruk is de oorzaak van veel cardiovasculaire ziekten, waaronder hartaanvallen en beroertes. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven wereldwijd zelfs 7,5 miljoen mensen aan de gevolgen van een te hoge bloeddruk. Het op tijd signaleren en langere tijd kunnen volgen van iemands bloeddruk kan letterlijk levens redden.

Het bloeddrukhorloge bevat piezo-resistieve vezels die de contactdruk en spierspanning automatisch corrigeren. De vezels, die werden ontwikkeld door wetenschappers van de Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology, geleiden elektriciteit en meten veranderingen in bloeddruk, die vervolgens aan de polsband worden doorgegeven. Op een horloge-achtig scherm kan de bloeddruk worden afgelezen.

Volgens de onderzoekers van STBL Medical Research AG kost het ‘horloge’ een fractie van wat normale bloeddrukmeters kosten: “Dergelijke apparaten kosten al snel 6.400 dollar. Het bloeddrukhorloge kost momenteel slechts eentiende van dit bedrag.”

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *