In-ear EEG helpt artsen om epilepsieaanvallen te monitoren

By on 19 augustus 2013
In-ear EEG

Een EEG-monitor ter grootte van een gehoorapparaat moet artsen in staat stellen om gedurende langere tijd hersenactiviteiten van mensen met epilepsie te meten. De micro-EEG werd ontwikkeld door onderzoekers van het Imperial College in Londen.

Het doel van de onderzoekers is om een EEG-apparaat te maken dat de patiënt gedurende langere tijd kan dragen, zonder dat het in de weg zit. Volgens onderzoeker Danilo Mandic lag het daarom voor de hand om een EEG-monitor te maken die net als een gehoorapparaat in de gehoorgang gedragen kan worden. Zodoende kunnen epilepsieaanvallen of aandoeningen als microslaap gedurende meerdere dagen gevolgd worden.

Doordat de elektrode per definitie op steeds dezelfde plek geplaatst wordt verkrijgen de onderzoekers bovendien gelijkmatiger resultaten dan normaal gesproken het geval is met EEG-elektroden. Nadeel is wel dat de oor-EEG alleen activiteiten in de temporaalkwab kan monitoren. Deze zijn  gelegen aan beide zijkanten van de hersenen, ongeveer boven de oren. De temporale kwabben bevatten onder andere de hippocampi en de amygdalae.

Wearable EEG systemen zijn flink in opmars, niet alleen voor medisch gebruik. Zo komt begin 2014 de Emotiv Insight op de markt, een consumenten EEG-headset die de drager helpt bij het verbeteren van zijn concentratie of zelfs middels gedachten apparaten laat aansturen. Andere EEG-headsets die binnenkort op de markt verschijnen zijn Muse en Melon.

(bron: MIT Technology Review)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *