Maken elektronische contactlenzen Google Glass overbodig?

By on 10 juni 2013
Elektronische contactlens

Wetenschappers aan het Ulsan National Institute of Science and Technology zijn erin geslaagd om een light-emitting diode (LED) te integreren in een contactlens. Op termijn zouden dergelijke contactlenzen head-up displays kunnen vervangen. Ook zijn toepassingen als Google Glass denkbaar, maar dan zonder bril.

De wetenschappers maakten gebruik van standaard zachte lenzen en brachten daarin transparante en geleidende nanodraden van grafeen en zilver aan, die een in de lens geïntegreerde LED van voeding voorzien. De onderzoekers brachten de lenzen vervolgens aan op de ogen van konijnen. Die bleken na vijf uur nog geen enkele last te hebben van de lenzen en de elektronica bleef gewoon werken.

Het is niet voor het eerst dat er geëxperimenteerd wordt met elektronische contactlenzen. Zo ontwikkelde het Zwiterse bedrijf Sensimed een contactlens die de oogboldruk meet van patiënten met groene staar. En ook Babak Parviz, die mede aan de wieg stond van Google Glass, ontwikkelde al displays op contactlensformaat. Deze lenzen maakten echter gebruik van stijve, niet transparante materialen.

Het doel van onderzoeksleider Jang-Ung Park is uiteindelijk om contactlenzen te ontwikkelen met dezelfde functionaliteit als Google Glass. Om dat voor elkaar te krijgen moesten ze een transparant en goed geleidend materiaal ontwikkelen. Dergelijk materiaal kan ook gebruikt worden voor de ontwikkeling van biosensors die aan de hand van de chemische samenstelling van het oogvocht de gezondheid van de drager in kaart kunnen brengen.

Het huidige prototype van de elektronische contactlens heeft een feitelijke resolutie van slechts één pixel. Maar in de toekomst zouden vergelijkbare nanostructuren wellicht meer LEDs en daarmee pixels mogelijk maken.

(bron: MIT Technology Review)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *