mHealth Grand Tour van start

By on 5 september 2013
mHealth Grand Tour

Vandaag stappen in Brussel een honderdtal wielrenners op de fiets voor een wel heel bijzondere fietstocht: de mHealth Grand Tour. De wielrenners, waaronder bijna veertig diabetici, zullen in 13 dagen de 2.100 kilometer tussen de Belgische hoofdstad en Barcelona afleggen. Tijdens de tocht wordt de gezondheid van de diabetespatiënten via innovatieve mHealth-toepassingen gemonitord.

Tijdens de rit worden zowel de fietsers als de technologie op de proef gesteld. De bedoeling van de mHealth Grand Tour is niet alleen om mHealth-toepassingen zoals slimme glucosemeters in zware omstandigheden uit te proberen, maar ook te kijken of mHealth op grotere schaal ingezet kan worden om mensen die leiden aan chronische ziekten zoals suikerziekte een beter leven te kunnen bieden.

Onder de deelnemers is onder andere Stuart Bootle, zelf huisarts en diabetes type 1 patiënt. Hij ondervond dat regelmatig sporten van invloed was op zijn insulinegevoeligheid, waardoor hij minder insuline nodig had. Maar hoeveel minder precies, dat kon hij tot zijn frustratie zelf niet bepalen. Zijn motivatie om mee te doen is dan ook om te kijken in hoeverre mHealth kan helpen bij het monitoren van de bloedsuikerspiegel en het juist doseren van insuline.

Tijdens de Grand Tour worden onder andere de Dexcom G5 glucosemeters uitgeprobeerd die tijdens de CES 2013 werden gepresenteerd. Daarnaast wordt de Zephyr BioHarness ingezet om hartslag en andere vitale lichaamsfuncties te monitoren.

De mHealth Grand Tour is een initiatief van het Europese Diabetesfonds, in samenwerking met de Europese Unie. Onder de technologiepartners bevinden zich onder andere Orange, ANT+, Sony en Dexcom.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *