Nieuwe handprothese brengt tastzin terug

By on 10 december 2013
Handprothese

De afgelopen jaren hebben protheses flink geprofiteerd van de ontwikkelingen op het gebied van wearable technology (en omgekeerd!). Zo bevat een nieuwe handprothese maar liefst twintig druksensoren die een patiënt voor een deel zijn tastzin kunnen teruggeven. Daartoe wordt gebruik gemaakt van een speciale interface die de prothese met het zenuwstelsel verbindt.

De handprothese werd ontwikkeld door onderzoekers van het Cleveland Veterans Affairs Medical Center en de Case Western Reserve University. Bijzonder is dat de twintig druksensoren die verwerkt zijn in de prothese direct aangesloten kunnen worden op het zenuwstelsel van de patiënt. Daardoor krijgt deze natuurlijke feedback op de druk die hij of zij met de kunsthand uitoefent bij het oppakken van een voorwerp of het schudden van andermans hand.

De implantaten zijn inmiddels door twee proefpersonen gedurende anderhalf jaar uitgeprobeerd. Na afloop van de 18 maanden bleek het feedbacksysteem nog altijd te werken. Dat is goed nieuws, want normaal gesproken gaat de interface van elektronische systemen naar zenuwen na verloop van tijd geleidelijk in kwaliteit achteruit.

In onderstaande video is te zien hoe een 48-jarige man uit Ohio, die zijn hand tijdens een ongeluk verloor, in staat is om – met drukfeedback ingeschakeld – kersen van hun steeltjes af te halen zonder de kersen te beschadigen. Zowel het aansturen van de handprothese als de feedback van de druksensoren gaat via zenuwen in de onderarm.

(bron: MIT Technology Review)

 

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *